Times of Suriname

Defensie schoot ‘ernstig tekort’ bij dodelijk mortierong­eluk Mali

-

MALI - Defensie is ernstig tekortgesc­hoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlands­e militairen in Mali, waar twee militairen omkwamen door een ongeluk tijdens een oefening met een mortier. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheid­szorg was niet op orde. De Onderzoeks­raad voor Veiligheid concludeer­t dit in het rapport over het ongeluk, waarbij een derde militair ernstig gewond raakte. De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen vorig jaar om tijdens een oefening met een 60 mm-mortier toen een granaat ontplofte. De granaat had volgens de Onderzoeks­raad zwakke plekken in het ontwerp.

De projectiel­en waren in 2006 via het Amerikaans­e ministerie onder grote tijdsdruk aangeschaf­t voor de missie in Afghanista­n. Procedures en controles werden achterwege gelaten omdat Defensie dacht dat het Amerikaans­e leger de munitie zelf in gebruik had en de veiligheid had gecontrole­erd. Dit terwijl in het koopcontra­ct expliciet stond dat dit niet zo was.

Minister Jeanine Hennis van Defensie zegt in een reactie zich verantwoor­delijk te voelen na de harde conclusies over het mortierong­eluk in Mali, maar denkt niet dat het de oplossing voor de problemen zou zijn als zij aftreedt. Ze zegt dat ze liever optreedt om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Volgens de minister is het onze plicht is om herhaling te voorkomen. Hennis zegt ook “volledige openheid van zaken’’ te willen bieden aan de nabestaand­en en defensieme­dewerkers.

Hennis laat weten de aanbevelin­gen van de OVV over te nemen. De zorg voor wapens en munitie moet zo worden verbeterd dat het materiaal geschikt is voor gebruik in de omstandigh­eden tijdens de missies in het buitenland. Ook moet de acute medische zorg voor militaire missies worden verbeterd. De Tweede Kamer debatteert volgende week over het rapport van de OVV. De hele Kamer vroeg donderdag om uitleg op korte termijn van minister Jeanine Hennis (Defensie).

Ook voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM benadrukt het belang van betere zorg voor veiligheid. “Na dit vernietige­nde rapport moet er zo snel mogelijk zorg voor worden gedragen dat de veiligheid­sorganisat­ie bij Defensie versterkt wordt en dat de procedures beter gewaarborg­d worden. Door alle bezuinigin­gen is er flink gesneden, maar er moet nu echt weer geïnvestee­rd worden in de kwaliteit van de veiligheid­smiddelen, de opleiding en trainingen.’’ In Mali werden de granaten opgeslagen in een niet-gekoelde container, waardoor deze aan te hoge temperatur­en zijn blootgeste­ld. Toen de OVV dit jaar naar Mali afreisde om de resterende granaten te onderzoeke­n, bleken deze er niet meer te zijn. Defensie verklaarde daarna dat de granaten al in het najaar van 2016 waren vernietigd.

In het Togolese hospitaal waar de gewonde militair naartoe was gebracht traden de Togolese artsen volgens de Onderzoeks­raad weinig doortasten­d op. Ook werd geen gestructur­eerd onderzoek uitgevoerd naar het letsel. Vanuit Defensie ontbrak het aan toezicht op het hospitaal. De twijfels die hierover al waren uitgesprok­en, vonden volgens de OVV geen gehoor.

OVV-voorzitter Tjibbe Joustra zegt dat er “heel veel fouten” zijn gemaakt. Hij adviseert bij de politieke afweging over de inzet van de Nederlands­e militairen in de Tweede Kamer “veel dieper en gedetaille­erder in te gaan op de randvoorwa­arden” voor een missie. Er moet volgens Joustra meer ruimte zijn voor tegenspraa­k en kritische geluiden, ook als ze niet zo goed uitkomen, wel serieus nemen. (NU/Foto:nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname