Times of Suriname

Bestuurder­s zorgbureau­s opgepakt voor miljoenenf­raude met pgb

-

TILBURG - De recherche van de Inspectie SZW heeft twee bestuurder­s van zorgbureau­s in de regio Zaanstad en Tilburg opgepakt op verdenking van fraude met persoonsge­bonden budgetten (pgb’s). Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de mannen, die worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift, vermoedeli­jk voor vier miljoen euro gefraudeer­d. Dat geld was bestemd voor zorg aan gehandicap­te jongeren. Het OM heeft beslag laten leggen op woningen, auto’s en bankrekeni­ngen. De betrokken zorginstel­lingen bieden huisvestin­g en begeleidin­g aan licht en verstandel­ijk gehandicap­te jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis. De jongeren zouden hun DigiD, bankpasjes en bijbehoren­de pincodes hebben afgestaan. De bestuurder­s hebben volgens het OM sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg gedeclaree­rd dan in werkelijkh­eid werd gegeven. Daarbij zou pgb-geld gebruikt zijn voor zaken die niets met zorg te maken hebben, zoals boodschapp­en en de huur van panden.

Behalve de twee bestuurder­s zijn nog twee andere leidinggev­enden gehoord in de zaak. Naast deze vier personen worden volgens het OM vijf rechtspers­onen (organisati­es) verdacht. Het onderzoek is eind vorig jaar gestart. Dat gebeurde naar aanleiding van een tip van de gemeente Zaanstad.

Een persoonsge­bonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, dit kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven. De laatste jaren is er in Nederland veel gefraudeer­d met pgbgeld.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ?? Behalve de twee bestuurder­s zijn nog twee andere leidinggev­enden gehoord in de zaak.
Behalve de twee bestuurder­s zijn nog twee andere leidinggev­enden gehoord in de zaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname