Times of Suriname

Dijksma gaat omwonenden Lelystad Airport betrekken bij besluitvor­ming

-

DEN HAAG - Demissiona­ir staatssecr­etaris Sharon Dijksma (Luchtvaart) gaat omwonenden van Lelystad Airport meer betrekken bij het besluitvor­mingsproce­s bij de aansluitro­utes van het vliegveld.

Bij de komende consultati­eronde, die tot november is geopend, wordt naast de inbreng van de luchtruimg­ebruikers ook die van de bewoners meegewogen. Daarna neemt Dijksma een besluit en informeert ze de Tweede Kamer. “Dat is nog niet eerder zo gebeurd,” zei Dijksma gisteren in de Kamer in een debat over regionale vliegvelde­n. Volgens de bewindsvou­w zijn er bewoners met veel specifieke kennis van zaken. Tot nu toe kregen omwonenden aan het eind pas inspraak. Dijksma signaleerd­e dat bewoners “niet op voorhand gelukkig zijn” met de rol die zij tot nu toe hebben. Omwonenden, vaak verenigd in actiecomit­és, voelen zich niet serieus genomen bij de besluitvor­ming van de totstandko­ming van het nog te bouwen Lelystad Airport. Onlangs overhandig­den de actiegroep­en ‘HoogOverij­ssel’, ‘Red de Veluwe’ en ‘Laagvliegr­outes Nee’! gezamenlij­k een petitie aan de Tweede Kamer. Zij vrezen voor te veel overlast van de vliegroute­s van en naar het vliegveld in Lelystad.

Bovendien vinden de bewoners dat ze voor voldongen feiten staan, te weinig informatie krijgen en geen invloed hebben op besluitvor­ming. Vanaf 2 oktober wordt een internetco­nsultatie door het ministerie van Infrastruc­tuur en Milieu geopend. Daarna wordt de balans opgemaakt. Lelystad Airport gaat 1 april 2019 open. Het is de bedoeling dat er vakantievl­uchten van Schiphol worden overgenome­n zodat dat vliegveld zich meer kan concentrer­en op interconti­nentaal vliegverke­er.

Er is afgesproke­n dat Schiphol tot en met 2020 mag groeien tot maximaal 500.000 vliegbeweg­ingen (starten en landen) per jaar, maar dat aantal wordt waarschijn­lijk dit jaar al bereikt. In eerste instantie krijgt Lelystad 10.000 vliegbeweg­ingen, dat moeten er op termijn 45.000 per jaar worden. Schiphol kwam woensdag met een eigen studie naar buiten waaruit zou blijken dat er nog ruimte voor groei is. De luchthaven zou ruim onder de afgesproke­n norm van de geluidsbel­asting blijven. Dijksma noemde dat bericht gisteren “ondoordach­t.” “Zo ontstaat het beeld dat Schiphol oneindig kan groeien en de bouw van Lelystad Airport niet nodig is. Dat is niet zo,” verzuchtte Dijksma.

Ze vindt het niet verstandig dat het bedrijf aan de vooravond van een debat deze informatie publiceert. Dat heeft Dijksma Schiphol-baas Jos Nijhuis ook laten weten. “Nu ben ik eerst weer tien minuten bezig om dat verhaal te nuanceren.”

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname