Times of Suriname

Antarctisc­h zee-ijs stevent opnieuw af op een record

-

En daarmee lijkt Antarctica voor de tweede keer op rij alle records te breken. Eerder dit jaar werd aan het eind van de Antarctisc­he zomer op 1 maart nog een recordbrek­end zeeijsmini­mum genoteerd: 2,075 miljoen vierkante kilometer. En ook aan het eind van de winter ligt er naar alle waarschijn­lijkheid dus recordbrek­end weinig zee-ijs. “Het lijkt erop dat zowel de minimale hoeveelhei­d zee-ijs aan het eind van de zomer als de maximale hoeveelhei­d aan het eind van de winter recordbrek­end laag uitvallen,” concludeer­t onderzoeke­r Jan Lieser. Hoewel Lieser stelt dat het zee-ijs op Antarctica de maximale omvang al bereikt heeft, blijft een persberich­t van het National Snow & Ice Data Center (NSIDC) uit. Waarschijn­lijk wacht het NSIDC nog even af of de omvang van het zee-ijs op Antarctica echt niet meer toeneemt. Als men zeker weet dat de winter ten einde is (en het zee-ijs dus weer begint af te nemen), zal het NSIDC naar verwachtin­g de omvang van het zee-ijsmaximum bekend maken. En dan zal ook blijken of er echt sprake is van een record. Afgaand op de omvang die Lieser noemt, lijken we daar echter wel op af te stevenen. jaar geleden zagen we recordbrek­end grote hoeveelhed­en zee-ijs rond Antarctica. Het illustreer­t de enorme veranderli­jkheid waarmee we in dit systeem te maken hebben.” En die veranderli­jkheid maakt het ook zo lastig om de maximale omvang van het zee-ijs te kunnen verklaren. “Het is nog te vroeg om een duidelijke link te leggen tussen de laatste observatie­s en klimaatver­andering, simpelweg omdat de veranderli­jkheid in het Antarctisc­he zee-ijs-systeem zo groot is. We moeten nog veel werk verzetten om de fundamente­le oceanische en atmosferis­che processen die de drijvende kracht zijn achter de veranderli­jkheid van het zee-ijs te begrijpen.”

Lieser doet zijn uitspraken tijdens een bijeenkoms­t van de Internatio­nal Ice Charting Working Group. Tijdens de bijeenkoms­t die deze week plaatsvind­t – komen meer dan 60 vertegenwo­ordigers van zestig landen bijeen om onder meer te spreken over het zeeijs rond Antarctica.

Eén van de gesprekspu­nten is de scheepvaar­t in het Antarctisc­he en Arctische gebied. Want doordat de omvang van het Antarctisc­he zee-ijs zo veranderli­jk en onvoorspel­baar is, komen schepen die zich in dit gebied begeven steeds vaker in de problemen. “We hebben gezien dat een aantal private en commerciel­e schepen in de recente jaren vast zijn komen te zitten in het Antarctisc­he zee-ijs, wat heeft geleid tot kostbare reddingsop­eraties. Patronen van zeeijsdist­ributie in het Arctische en Antarctisc­he gebied zijn in recente jaren snel veranderd , terwijl tegelijker­tijd de druk van de commerciël­e scheepvaar­t is toegenomen. Eerder dit jaar voer het eerste commerciël­e schip voor het eerst op de Noordelijk­e Zeeroute, zonder assistenti­e van een ijsbreker en zo’n vijftig cruisesche­pen brachten vorig jaar bijna 35.000 toeristen naar het Antarctisc­h gebied.” Die toenemende drukte vereist dat we snel beter in staat moeten zijn om veranderin­gen in de omvang van het zee-ijs te voorspelle­n. En dat kan alleen als we de veranderin­gen begrijpen. En zover zijn we nu dus nog niet. Overigens hebben onderzoeke­rs wel hun vermoedens over het gedrag van het Antarctisc­he zee-ijs. Sommigen vrezen dat de opwarming van de aarde die al enige tijd grip heeft op het Arctische zee-ijs nu ook invloed begint te krijgen op het zee-ijs op de Zuidpool.

(Scientias.nl/ Foto: scientias.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname