Times of Suriname

Mogelijk een scheepsgra­f van de Vikingen ontdekt in Trondheim

-

Tijdens archeologi­sche opgravinge­n op het marktplein van de Noorse stad Trondheim stuitten onderzoeke­rs op iets bijzonders: de resten van een bootvormig object. Hoewel het hout waaruit de boot was opgebouwd de tand des tijds niet heeft doorstaan, hebben onderzoeke­rs wel enkele slecht bewaard gebleven spijkers teruggevon­den. En ze wijzen erop dat hier werkelijk een boot begraven heeft gelegen.

Die boot zou zo’n vier meter lang zijn geweest. In de boot zijn twee lange botten teruggevon­den die net als de boot zelf naar het noorden en zuiden wijzen. “Het suggereert dat er in de boot een menselijk skelet heeft gelegen,” vertelt onderzoeke­r Ian Reed. DNA-onderzoek moet echter nog uitwijzen of de botten daadwerkel­ijk aan een mens toebehoren.

Als dat zo is, hebben de archeologe­n een scheepsgra­f teruggevon­den. “Het is waarschijn­lijk een boot die in de grond ingegraven is en gebruikt is als een kist voor een dode”, vertelt onderzoeke­r Knut Paasche. “Waarschijn­lijk heeft er op de boot en het graf in het verleden ook een grafheuvel gelegen.”

Naast de botten en spijkers hebben onderzoeke­rs ook een stuk brons en enkele persoonlij­ke bezittinge­n in het graf aangetroff­en. “Een deel van een lepel en een deel van een sleutel”, vertelt Reed. De vondsten stammen uit de periode tussen de zevende en tiende eeuw. Als ze bij het graf horen, zou het betekenen dat ook het graf uit die periode stamt. In dat geval werd het graf in de late IJzertijd of prille Vikingtijd gemaakt. Scheepsgra­ven kwamen veelvuldig voor aan het eind van de IJzertijd en werden ook door de Vikingen veel gebruikt. Het is echter voor het eerst dat een scheepsgra­f uit deze periode in het stadscentr­um van Trondheim is ontdekt. De vondst wijst er dan ook op dat de geschieden­is van Trondheim veel verder teruggaat dan de Middeleeuw­en. (Scientias.nl/ Foto: scientias.nl)

Het is opvallend. “Slechts drie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname