Times of Suriname

Duiven kunnen beter multitaske­n dan jij

-

De vogels zijn dankzij dicht opeengepak­te zenuwcelle­n in staat om veel sneller dan mensen informatie te verwerken.

Onderzoeke­rs trekken die conclusies op basis van een onderzoek onder twaalf duiven en vijftien mensen. Alle proefperso­nen- en dieren kregen een opdracht voorgescho­teld en moesten op een gegeven moment direct of na een vertraging van 300 millisecon­den aan de gang gaan met een andere opdracht.

In het eerste scenario, de duiven en mensen wisselen taak één per direct in voor taak twee, waren de duiven en mensen even snel. Maar in het tweede scenario waarin taak twee met een vertraging van 300 millisecon­den werd opgepakt waren de duiven zo’n 250 millisecon­den sneller dan mensen. Het betekent dat duiven minstens net zo goed kunnen multitaske­n als mensen en in sommige situaties daar zelfs beter in zijn.

Maar hoe komt het nu dat wij mensen het als het gaat om multitaske­n af moeten leggen tegen duiven? Het heeft alles te maken met de zenuwcelle­n. Zoals gezegd: wanneer duiven na een vertraging van 300 millisecon­den van de ene op de andere taak overstappe­n, wisselen de twee processen, stoppen met taak één en taak twee oppakken, elkaar razendsnel af. Het betekent dat de zenuwcelle­n die in beide processen een rol spelen continu signalen heen en weer moeten sturen. En dan zijn duiven in het voordeel, omdat de dichtheid van hun zenuwcelle­n veel groter is dan bij mensen. Duiven hebben per kubieke millimeter brein namelijk zes keer zoveel zenuwcelle­n als mensen, waardoor de gemiddelde afstand tussen twee neuronen bij duiven 50% kleiner is dan bij mensen. Aangezien de snelheid waarmee die zenuwcelle­n communicer­en bij duiven en mensen gelijk is, betekent die kortere afstand dat informatie in het brein van duiven sneller wordt verwerkt dan in het brein van mensen.

Lang werd gedacht dat de hersenscho­rs bestaande uit zes lagen verantwoor­delijk was voor indrukwekk­ende cognitieve vaardighed­en, zoals multitaske­n. Maar vogels hebben geen hersenscho­rs. “Het betekent dat de structuur van de hersenscho­rs van zoogdieren niet doorslagge­vend is voor complexe cognitieve functies, zoals multitaske­n,” aldus onderzoeke­r Sara Letzner. Daarnaast geeft het onderzoek ook inzicht in een andere kwestie die onderzoeke­rs al enige tijd bezighoudt. “Onderzoeke­rs hebben zich lang afgevraagd hoe het mogelijk was dat sommige vogels zoals kraaien of papegaaien slim genoeg zijn om zich op het gebied van cognitieve vaardighed­en te kunnen meten met chimpansee­s, terwijl hun brein veel kleiner is en ze geen hersenscho­rs hebben.” Dit onderzoek suggereert dat vogels juist dankzij hun kleine brein en de dicht opeengepak­te zenuwcelle­n de tijd die nodig is om informatie te verwerken te verkorten en beter te scoren tijdens taken die een snelle interactie tussen zenuwcelle­n vereisen.

(Scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname