Times of Suriname

Plastic veroorzaak­t hersenbesc­hadiging bij vissen

-

Gedragsver­andering

Piepkleine plastic deeltjes eindigen in het brein van vissen en kunnen daar beschadigi­ngen veroorzake­n. Ongeveer tien procent van al het plastic dat wereldwijd geproducee­rd wordt, eindigt uiteindeli­jk in de oceanen. En daar valt dat plastic afval onder meer door UV-straling en zeeslag uiteen in piepkleine fragmenten: micro- of nanoplasti­cs. En onderzoek toont nu voor het eerst aan dat die nano-plastics zich op kunnen hopen in het brein van vissen. Met alle gevolgen van dien.

Zweedse onderzoeke­rs bestudeerd­en hoe nanoplasti­cs zich door mariene ecosysteme­n verplaatse­n. Kleine plastic deeltjes kunnen bijvoorbee­ld worden verorberd door plankton en dat plankton wordt vervolgens (inclusief plastic) weer door vissen opgegeten. Het betekent dat de concentrat­ie plastic toeneemt naarmate dieren zich hogerop in de voedselket­en bevinden. Uit het onderzoek blijkt tevens dat niet alle formaten plastic hetzelfde effect hebben op organismen. Zo gaat plankton dood als het wordt blootgeste­ld aan nanoplasti­cs, maar overleeft het als het met grotere plastic deeltjes te maken krijgt. “Het is belangrijk om te bestuderen hoe plastic ecosysteme­n beïnvloedt en hoe nanodeeltj­es plastic waarschijn­lijk een gevaarlijk­er effect hebben op mariene ecosysteme­n dan grotere deeltjes plastic”, aldus onderzoeke­r Tommy Cedervall.

Maar wat gebeurt er nu precies als een vis hetzij via plankton of direct – piepkleine deeltjes tot zich neemt? Het antwoord is verrassend. Zo tonen de onderzoeke­rs aan dat het plastic niet wordt tegengehou­den door de bloedherse­nbarriëre (die voorkomt dat schadelijk­e stoffen het brein weten te bereiken) en dus ook in het brein terecht kunnen komen. En waarschijn­lijk tasten die piepkleine deeltjes plastic het vissenbrei­n aan, zo stellen de onderzoeke­rs. Het leidt tot gedragsver­anderingen: zo gaan vissen langzamer eten en verkennen ze hun omgeving minder. De onderzoeke­rs tonen aan dat nanoplasti­cs zich in het brein van vissen kunnen ophopen. Maar betekent dat dat die nanoplasti­cs zich ook verzamelen in andere delen van het vissenlijf: wellicht ook delen die wij mensen eten? Dat is in dit stadium nog onbekend. (Scientias.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname