Times of Suriname

Voorlopig geen vergunning meer voor Noord-Koreaanse arbeiders in Polen

-

POLEN - De Poolse overheid geeft voorlopig geen vergunning­en meer uit aan Noord-Koreaanse arbeiders. Aan de Amerikaans­e website Voice of America schrijft het ministerie voor Buitenland­se Zaken dat Warschau daarmee gehoor wil geven aan twee recente VN-resoluties, die bedoeld zijn om NoordKorea te straffen voor de recente kernproeve­n.

In Polen zijn op dit moment enkele honderden NoordKorea­nen werkzaam op scheepswer­ven en in de tuinbouw. Die praktijk is omstreden, want het grootste deel van hun salaris vloeit direct naar de Noord-Koreaanse staatskas. De arbeiders zelf houden maandelijk­s tussen de 60 en 140 euro over, en kunnen niet bij hun paspoorten. Warschau zegt de provincies nu te hebben geïnstruee­rd om geen werkvergun­ningen meer uit te geven, in elk geval totdat de Europese lidstaten een ‘gemeenscha­ppelijke positie’ hebben bereikt over de problemati­ek. Polen is na Koeweit, Senegal en Qatar het vierde land dat gehoor geeft aan de VNsancties op Noord-Koreaanse arbeid. Tot nu toe verdiende het streng communisti­sche Noord-Korea er jaarlijks tussen de 1 en 2 miljard euro aan. Een rapport geschreven onder leiding van hoogleraar Remco Breuker (Universite­it Leiden) spreekt van “moderne slavenarbe­id.” “Noord-Korea is het grootste illegale uitzendbur­eau ter wereld”, zei Breuker tegen de Volkskrant.

Eerder deze week onthulde een tv-zender in Denemarken dat een Deens oorlogsfre­gat in Polen werd gebouwd met behulp van Noord-Koreaanse arbeiders. Het gaat om de scheepswer­f van Crist in de Poolse havenstad Gdynia. In 2014 kwam daar al eens een Noord-Koreaanse lasser om het leven, omdat hij geen beschermen­de kleding droeg. (de Volkskrant/Foto: de

Volkskrant)

 ??  ?? Noord- Koreanen luisteren naar een televisiet­oespraak van Kim Jong- Un in Pyongyang.
Noord- Koreanen luisteren naar een televisiet­oespraak van Kim Jong- Un in Pyongyang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname