Times of Suriname

Studenten blijven door leenstelse­l ook na eerste jaar thuis wonen

-

UTRECHT - Tweedejaar­s studenten gaan steeds minder vaak op kamers wonen. Zij kunnen door het leenstelse­l geen eigen woonruimte meer betalen. De treinen dreigen nog drukker te worden. Kences, het kenniscent­rum voor studentenh­uisvesting, heeft cijfers in de Volkskrant bevestigd. De organisati­e doet jaarlijks onderzoek naar de woningsitu­atie van Nederlands­e studenten.

“Op kamer gaan wordt minder vanzelfspr­ekend,” stelt directeur Ardin Mourik van Kences. “Dat komt door het leenstelse­l.” Meer dan de helft van de voor het onderzoek ondervraag­de studenten meldde vanwege het leenstelse­l nog bij hun ouders of verzorgers in huis te wonen. Sinds september 2015 krijgen studenten geen basisbeurs meer van de overheid als ze gaan studeren. Wel kunnen ze geld lenen van de overheid. “We moeten hier alert op zijn,” stelt Mourik in de Volkskrant. “Het lijkt me onwenselij­k dat op kamers gaan iets voor de elite wordt.” Slechts een kwart van de Nederlands­e studenten die vorige jaar aan een bachelorst­udie begon, ging op kamers wonen. Toen de basisbeurs nog bestond, was dat 38 procent.

Het is nu, twee jaar na de afschaffin­g van de basisbeurs, duidelijk dat die trend zich voortzet onder tweedejaar­s studenten. Onder de studiebeur­s woonde de helft van alle tweedejaar­s studenten op kamers. Nu is dat nog slechts 37 procent.

Ook de Landelijke Studentenv­akbond (LSVB) maakt zich zorgen. “Dit is een van de schadelijk­e gevolgen van de invoering van het leenstelse­l,” aldus voorzitter Tariq Sewbaransi­ngh in de Volkskrant. “Het is goed voor de sociale vorming en de academisch­e vorming om het huis uit te gaan. Nu kiezen studenten er niet voor vanwege de financiën.” Volgens de LSVB gaat het vermoedeli­jk vooral om kinderen van lageropgel­eiden. Een ander probleem is dat door het groeiende aantal thuiswoner­s de treinen de komende jaren nog meer belast zullen worden. “De spoorstude­nt is helemaal terug,” aldus Mourik. “En dat terwijl vervoerder­s juist graag zouden zien dat er minder studenten tijdens de spits reizen.”

Het Ministerie van Onderwijs laat weten vooral blij te zijn dat studenten zich in hun studiekeuz­e niet laten beperken door de reisafstan­d. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname