Times of Suriname

Dodental schietpart­ij Las Vegas stijgt naar 58, ruim 500 gewonden

-

VS - Het dodental bij de grote schietpart­ij tijdens een countryfes­tival in Las Vegas is gestegen naar 58. Het aantal gewonden is ook opgelopen naar 515, zo meldden lokale autoriteit­en gistermidd­ag tijdens een persconfer­entie. De politie sprak eerder op maandag nog van vijftig doden en meer dan vierhonder­d gewonden. De schietpart­ij is de dodelijkst­e in de Amerikaans­e geschieden­is. De FBI gelooft dat de schutter, de 64-jarige Stephen Paddock, geen banden had met ‘internatio­naal terrorisme’ en ontkent de claim van Islamitisc­he Staat (IS), die de aanslag eerder opeiste. De Amerikaans­e inlichting­endienst CIA vindt het te vroeg om conclusies te trekken. De politie bevestigt dat de schutter alleen handelde. Hij opende vanuit zijn hotelkamer op de 32e verdieping vanuit het Mandalay Bay Hotel het vuur met een automatisc­h wapen. In de hotelkamer werden meer dan tien vuurwapens gevonden.

De man heeft zelfmoord gepleegd voordat agenten bij zijn hotelkamer konden komen. Hij verbleef sinds 28 september in de hotelkamer. Paddock woonde in een complex voor gepensione­erden in de plaats Mesquite in de buurt van Las Vegas. Hij was geen bekende van de politie.

Zeker twaalf slachtoffe­rs van de schietpart­ij tijdens een muziekfest­ival in Las Vegas verkeren in levensgeva­ar, zo heeft een woordvoers­ter van de universite­itskliniek in de stad gezegd op de tv-zender CBS. In haar ziekenhuis liggen 104 van de honderden gewonden. Acht van die patienten onderginge­n meteen na aankomst een spoedopera­tie wegens ernstige schotwonde­n. Het is nog niet bekend hoeveel zwaargewon­den in kritieke toestand in andere ziekenhuiz­en zijn opgenomen.

De plaatselij­ke autoriteit­en hebben de bevolking opgeroepen bloed te komen doneren.

President Donald Trump twitterde na de schietpart­ij zijn ‘condoleanc­es naar de slachtoffe­rs en families.’ De president zei in een persconfer­entie woensdag een bezoek te brengen aan Las Vegas. Hij bedankt in zijn statement de autoriteit­en die “snel” ter plaatse waren. Ook zei hij dat Melania en hij ‘bidden voor alle slachtoffe­rs.’ Hij heeft opgeroepen om vlaggen halfstok te hangen.

Er waren op het moment van de schietpart­ij dertigduiz­end mensen aanwezig op het terrein. Toen het schieten begon, was een optreden van countrymuz­ikant Jason Aldean bezig. Ooggetuige­n vertelden CNN dat de schietpart­ij ongeveer vijftien minuten duurde. Bezoekers en toeristen wordt met klem gevraagd niet naar de ‘The Strip’ te komen. De internatio­nale luchthaven McCarran bij Las Vegas werd twee uur lang volledig gesloten. Hotelgaste­n van het Mandalay Bay Hotel mochten rond 17.00 uur terug naar hun kamers. Het ministerie van Buitenland­se Zaken zoekt uit of er Nederlande­rs onder de slachtoffe­rs zijn.

(NU.nl)

 ??  ?? Politieage­nten zoeken dekking.
Politieage­nten zoeken dekking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname