Times of Suriname

Langetermi­jnontwikke­ling onduidelij­k in uitgesprok­en beleid

-

PARAMARIBO - Het is weer duidelijk geworden dat het ontbreken van eenheid in de langetermi­jnontwikke­ling een belangrijk­e hindernis vormt op onze weg naar welvaart en welzijn. Dit meldt de Progressie­ve Arbeiders en Landbouwer­s Unie (PALU) in een persberich­t.

Dit komt niet alleen naar voren in de onlangs uitgesprok­en jaarrede, maar ook in de kritieken op de jaarrede en de ingediende begrotinge­n wordt dit duidelijk. “Als wij niet weten waar we naartoe gaan, dan bevat elke jaarrede wel enkele goede en goed klinkende onderdelen. Maar als het langetermi­jndoel ontbreekt en dus de samenhang ontbreekt, dan zal dit ons niet dichter bij brengen waar wij willen zijn met de ontwikkeli­ng die wij wensen voor land en volk.” De PALU heeft dit reeds eerder bij de behandelin­g van het vijfjareno­ntwikkelin­gsplan gepresente­erd. Het gebrek aan een langetermi­jnvisie komt nu bij de jaarrede op diverse vlakken tot uiting. “Om te beginnen zal elke ontwikkeli­ng die wij serieus ter hand willen nemen, meer dan vijf jaren in beslag nemen. Of wij nou in de jaarrede praten over dekolonisa­tie, de hervorming­en van ons onderwijs of het ontdekken van gas en aardolie voor onze kust, als wij niet weten waar we naartoe willen met de Surinaamse mens, waar ons onderwijs hervorming­en of onze grote economisch­e investerin­gen ons uiteindeli­jk zullen brengen over 30 jaren, dan kan en zal elke beleidsmaa­tregel en beleidsvoo­rnemen goed klinken. Maar indien de samenhang in het beleid ontbreekt, zullen deze pogingen om het land naar grotere hoogten te brengen tevergeefs blijken te zijn. Erger nog, het zal ons brengen waar we niet willen zijn. Wij hebben dit reeds in opeenvolge­nde jaarreden onder de voorgaande regeringen meegemaakt. Dit zullen wij met zijn allen drastisch moeten wijzigen.”

PALU vindt dat als wij zo doorgaan, ook de ontdekking van gas en aardolie een vloek zal blijken te zijn voor Suriname, dan dat het ontwikkeli­ng en voorspoed zal brengen voor ons volk.

In het verlengde van het bovenstaan­de, is reeds jaren bekend dat de wijze waarop wij beleid formuleren en uitvoeren het van alle kanten rammelt. PALU vindt dat wij ons hier zeer ernstig zorgen om moeten maken. Naast een gebrek aan samenhang, wordt de jaarrede elk jaar weer uitgewerkt in onnauwkeur­ige begrotinge­n met steeds meer ‘gebakken’ lucht in de begrote bedragen. Wij realiseren gemiddeld slechts 30% en soms minder van wat is begroot aan beleidsuit­voering. Zonder te evalueren waarom we zo weinig hebben gerealisee­rd voor land en volk, stellen we vervolgens op dezelfde slordige wijze nieuwe begrotinge­n op. Zonder ons druk te maken over de besteding ervan boeken we steeds meer leningen als inkomsten wat het begrotings­tekort kleiner doet lijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname