Times of Suriname

Corendon werkt mee aan repatriëri­ng Monarch

-

AMSTERDAM - Het Nederlands­e Corendon Airlines werkt mee aan de repatriëri­ng van 110.000 Britse vakantiega­ngers, die zijn gestrand omdat hun maatschapp­ij en touroperat­or, Monarch, maandag failliet ging. De Britse regering heeft dertig toestellen geregeld via de Britse charteraar Titan Airways voor ‘de grootste vredesrepa­triëring in de Britse geschieden­is’. Titan Airways heeft onder meer Corendon aangezocht voor toestellen. “Waar mogelijk zullen wij vliegtuige­n beschikbaa­r stellen aan deze operatie,” zegt een woordvoerd­er van Corendon. Transavia zegt geen toestellen beschikbaa­r te hebben. “We hebben ze allemaal zelf nodig.” Alle 2100 medewerker­s van Monarch zijn gisteren ontslagen en moesten hun bureau uitruimen. De extra vluchten zullen zeker tot half oktober plaatsvind­en. Omdat Monarch na het faillissem­ent geen operatione­le papieren (AOC) meer heeft, kunnen de 35 toestellen van de maatschapp­ij niet meer worden gebruikt. De Nederlands­e vliegtuigv­erhuurder Aercap - het voormalige Fokker Leasing - is grootlever­ancier van de Monarchvlo­ot. De maatschapp­ij heeft negen Airbussen (acht A321’s, een A320) aan de Britse maatschapp­ij geleased.

Het op Schiphol-Oost gevestigde bedrijf, de op een na grootste vliegtuigv­erhuurder ter wereld, onderhande­lt nu met curator KPMG over het terughalen van de toestellen. Hoe groot de schuld is die Monarch bij Aercap heeft, is niet bekend. Monarch ging maandag failliet nadat de maatschapp­ij niet tot overeenste­mming kon komen met de Britse luchtvaart­autoriteit­en over een reddingspl­an. De maatschapp­ij kwam sinds vorig jaar in de financiële problemen. Door de terreuraan­slagen van de afgelopen jaren op het Europese vasteland hebben veel Britten hun vakantiepl­annen veranderd. Daarnaast werd de maatschapp­ij in het kielzog van de brexit getroffen door de daling van het pond ten opzichte van de dollar - de gangbare valuta in de luchtvaart.

Naast de huidige gestrande reizigers zien ook 300.000 Britten hun herfst- en wintervaka­ntie in rook opgaan. Ze hebben meestal al betaald, maar kunnen nu aansluiten in een lange rij schuldeise­rs. Nog eens 450.000 boekingen voor volgend jaar zijn vervallen. 2100 werknemers van de bijna vijftig jaar oude maatschapp­ij zijn hun baan kwijt. Mogelijk worden delen van Monarch doorgestar­t.

(Het Parool/Foto:parool.nl)

 ??  ?? Toestellen van Monarch aan de ketting op de luchthaven van Birmingham.
Toestellen van Monarch aan de ketting op de luchthaven van Birmingham.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname