Times of Suriname

Vijf dagen eerbetoon aan Che ter gelegenhei­d van 50ste sterfdag

-

BOLIVIA - Bolivia eert vanaf donderdag gedurende vijf dagen Ernesto Che Guevara. Dit ter gelegenhei­d van zijn vijftigste sterfdag op 9 oktober. Op die datum in 1967 executeerd­en militairen van het Boliviaans­e leger het symbool van de Cubaanse Revolutie. De herdenking­splechtigh­eden voor de Argentijn, die fungeerde als rechterhan­d van de Cubaanse revolution­air Fidel Castro, vinden plaats in aanwezighe­id van het Boliviaans­e leger, zo verklaarde president Evo Morales gisteren. Volgens het staatshoof­d zal de belangrijk­ste plechtighe­id volgende week maandag 9 oktober plaatsvind­en in Vallegrand­e, de stad waar het stoffelijk overschot van Che werd bewaard in een noodmortua­rium. Bij het eerbetoon zullen volgens Morales de vicepresid­enten van Cuba en Venezuela aanwezig zijn alsook vier kinderen van Che en enkele van zijn broers en vertegenwo­ordigers van maatschapp­elijke organisati­es uit Argentinië en Peru.

Enkele oud-militairen maakten desondanks bekend niet te zullen deelnemen aan de plechtighe­den, omdat er in hun ogen eer betoond zou moeten worden aan hen. “We zullen niet aanwezig zijn bij het eerbetoon. De Boliviaans­e Staat heeft de verplichti­ng ons eer te betuigen, want wij hebben ons vaderland verdedigd”, zo verklaarde Mario Moreira tegenover de krant Pagina Siete. Moreira is een vertegenwo­ordiger van de militairen die vochten tegen Che. Tijdens de gewapende strijd van het Boliviaans­e leger tegen de guerrilla van Che Guevara kwamen 58 soldaten om het leven.

Ernesto Guevara werd tijdens gevechten op 8 oktober 1967 gevangen genomen en de volgende ochtend gefusillee­rd door het Boliviaans­e leger, geadviseer­d door de Verenigde Staten. (AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname