Times of Suriname

Regeringsp­loeg Abbas in Gaza om macht over te nemen

-

PALESTINA - De regeringsp­loeg van de Palestijns­e president Mahmoud Abbas is aangekomen in Gaza, met de bedoeling de macht over te nemen van de fundamenta­listische Hamas-beweging. Het is het eerste bezoek in tien jaar. Gaza geldt voor Abbas en zijn Fatah-partij als vijandelij­k gebied, sinds Hamas in 2007 na een korte, bloedige burgeroorl­og de kustenclav­e in handen kreeg.

President Abbas heeft de schaduwreg­ering van Hamas de laatste maanden onder zware druk gezet, ten koste van de twee miljoen inwoners van Gaza. Hij beperkte de levering van elektricit­eit en medicijnen, staakte de betaling van ambtenaren­salarissen en weigerde op te draaien voor de kosten van de Gazanen die medische hulp nodig hebben in Israël of op de bezette Westelijke Jordaanoev­er, waar Abbas zetelt. Nabil Shaath, een vertrouwel­ing van Abbas, zei dat het de president ‘pijn deed’ om de sancties in te stellen, maar dat hij geen andere mogelijkhe­id had om zijn gezag te doen gelden onder álle Palestijne­n. Tal van pogingen om een functioner­ende ‘eenheidsre­gering’ of een ‘regering van nationale verzoening’ in het leven te roepen, zijn de afgelopen jaren op niets uitgelopen. Israël zwijgt vooralsnog over de Palestijns­e toenaderin­g. De regering zou graag zien dat de Palestijns­e Autoriteit (PA) vaste voet aan de grond krijgt in Gaza. Maar de vrees is dat de PA de macht deelt met de Hamas-beweging, die sinds haar oprichting de vernietigi­ng van de Staat Israël voorstaat. Toen Hamas dit voorjaar een document publiceerd­e dat vooral in het buitenland als gematigd werd beoordeeld, maakte de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu er korte metten mee. ‘Het document is een rookgordij­n’, zei hij. ‘Hamas gaat door met voorbereid­ingen voor een oorlog tegen Israël, en onderwijst kinderen in Gaza nog steeds over de vernietigi­ng van Israël.’ Ruim een week geleden zwichtte Hamas voor de druk. De schaduwreg­ering in Gaza werd opgeheven. Daarop gelastte Abbas als leider van de Palestijns­e Autoriteit (PA) zijn ministers in Ramallah, op de Westoever, ‘de volledige verantwoor­delijkheid’ in Gaza op zich te nemen. Volgens MiddenOost­enkenners is dat gemakkelij­ker gezegd dan gedaan. Zo zweeg Hamas in alle talen over de eventuele toelating van Abbas’ veiligheid­sdiensten. Hamas beschikt de facto over een eigen leger, dat in de afgelopen tien jaar driemaal verwikkeld raakte in een oorlog met Israël. De militaire tak van Hamas, bestaande uit de naar schatting 27 duizend man sterke AlQassem-brigades, peinst er niet over om de wapens in te leveren.

(Volkskrant.nl)

 ??  ?? Hamas-leider Ismail Haniyeh (links) met de Palestijns­e president Mahmoud Abbas in 2007, voordat diens Fatah-partij uit Gaza werd verjaagd.(Foto: Reuters.com)
Hamas-leider Ismail Haniyeh (links) met de Palestijns­e president Mahmoud Abbas in 2007, voordat diens Fatah-partij uit Gaza werd verjaagd.(Foto: Reuters.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname