Times of Suriname

“Wij zetten ons niet meer extra in”

-

PARAMARIBO - “Dit schooljaar zeggen we dat we naar de klas gaan en als de kinderen zin hebben om les te volgen dan doen ze dat, zo niet dan volgen ze niet. We zetten ons niet meer extra in.” Dit is volgens Xiomara Cadogan, shopstewar­d bij de samenwerke­nde onderwijsb­onden Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS), momenteel de gedachte onder de leerkracht­en. Zij praat over een zeer gedemotive­erd lerarenkor­ps in verband met Wereld Leerkracht­endag vandaag.

BvL/ALS heeft voor vandaag een stille loop georganise­erd als protest tegen wat zij noemt, desavoueri­ng van onderwijsg­evenden in Suriname. Dit zal niet tijdens schooltijd­en gebeuren, maar rond halfzes in de middag. Het spanningsv­eld tussen het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) en de onderwijsb­onden BvL en ALS hebben volgens Cadogan ervoor gezorgd dat de regering niet hoeft te verwachten dat het werk met passie gedaan zal worden, omdat er daartoe geen reden is. “Motivatie om dat te doen is helemaal verloren. Als het ministerie zegt: ‘Dit moet je behandelen’ dan doen we dat, maar die extra gaan wij niet meer doen. We zetten ons in voor dat gedeelte dat gevraagd wordt. Verder moet je ons niets vragen.”

Volgens BvL/ALS-voorzitter Wilgo Valies heeft de regering gezorgd voor gedemotive­erde leerkracht­en. Een reactie van waarnemend president Ashwin Adhin op een schrijven van de bonden om ontvangen te worden, draagt niet bij aan herstel van de vertroebel­de relatie. BvL/ALS wil met het staatshoof­d praten over de schending van arbeidsrec­hten, maar daar heeft de regering geen zin in. “Hoezeer ik de urgentie van uw vraag begrijp, de activiteit­en van de gehele regering vandaag en de komende dagen, maken het echter niet mogelijk om dat het door u gewenste overleg van de BvL en ALS met de leiding van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur nog deze maand en ook niet op zeer korte termijn kan worden uitgevoerd”, schrijft waarnemend president Adhin aan de BvL/ALS, C-47 en andere werknemers­organisati­es, die zich tot hem hadden gewend.

Valies haalt hieruit dat de bonden zich bereid hebben getoond in dialoog te treden met de regering, maar dat die juist niet de meewerkend­e partij is. Adhin heeft hen verwezen naar het Overheidso­verlegorga­an om eventueel te bemiddelen. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname