Times of Suriname

RGB waarschuwt jachtovert­reders

-

PARAMARIBO - Het is het onderdirec­toraat Bosbeheer van het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) opgevallen, dat burgers in het wild levende dieren en delen daarvan te koop aanbieden. Vaak gaat het om beschermde diersoorte­n in Suriname.

Ook is er gebleken dat er slachtinge­n plaatsvind­en van in het bijzonder de jaguar, welk diersoort overigens de grootste katachtige van ZuidAmerik­a is, door voornameli­jk jagers in de desbetreff­ende jacht en woongebied­en. Dit staat in een persberich­t van het Nationaal Informatie Instituut (NII). Bosbeheer meldt verder dat er in Suriname zes soorten in het wild levende katachtige­n voorkomen, die volgens de Jachtwet 1954 ( GB 1954 no 25 zoals laatstelij­k gewijzigd ) en het Jachtbeslu­it 2002 (SB 2002 no 116), totaal beschermd zijn.

De jaguar valt tevens onder de IUCN Red Data List of Threatened Animals en onder de Conventie inzake de Internatio­nale Handel in Bedreigde Wilde Fauna en Flora (Cites). Conform artikelen 2 en 3 van de Jachtwet 1954 is niet alleen het doden, kopen, ten verkoop of ter aflevering voor handen te hebben, vervoeren, vangen enzovoorts van beschermde dieren verboden, maar ook het onder zich hebben van delen daarvan al dan niet gepreparee­rd, strafbaar.

Bij overtredin­g van de bovengenoe­mde wetten, die vallen onder de Wet Economisch­e Delicten, zal de overtreder onmiddelli­jk worden aangehoude­n en in verzekerin­g gesteld en zal een hoge transactie­boete worden vastgestel­d door het Openbaar Ministerie. Bij het plegen van een misdrijf (doden van beschermde diersoorte­n) kan los van de bovengenoe­mde sancties, uw jachtbevoe­gdheid voor compleet door het Openbaar Ministerie worden ingetrokke­n. Belanghebb­enden die meer informatie nodig hebben ten aanzien van de Jachtwet en in het wild levende diersoorte­n, kunnen terecht bij de Sectie Natuurbehe­ereducatie en Voorlichti­ng van Dienst ‘s Lands Bosbeheer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname