Times of Suriname

VS wijst vijftien Cubaanse diplomaten uit na ‘geluidsaan­vallen’ in Havana

-

VS - De Amerikaans­e regering wil dat vijftien diplomaten uit de Cubaanse ambassade in Washington binnen een week vertrekken. Aanleiding hiervoor zijn de vermeende aanvallen met geluidsgol­ven op de Amerikaans­e ambassade in Cuba.

Afgelopen week haalden de VS al meer dan de helft van de eigen diplomaten weg uit de Cubaanse hoofdstad Havana. Bij de mysterieuz­e aanvallen liepen 22 medewerker­s van de ambassade klachten op. De mensen hadden onder meer last van gehoorscha­de, duizelighe­id, hoofdpijn en slaapprobl­emen.

Volgens Washington is Cuba niet in staat om de veiligheid van de Amerikaans­e diplomaten te garanderen. Cuba ontkende eerder verantwoor­delijk te zijn voor de gezondheid­sproblemen van het Amerikaans­e ambassadep­ersoneel en onderzoekt de aanvallen. Een Amerikaans onderzoek leverde eerder niets op.

Tot dusver is het onbekend wat de aanvallen precies inhouden. In eerdere berichten werd gesproken over “sonische aanvallen,” waarbij schadelijk­e geluidsgol­ven op het personeel werden afgestuurd. Volgens de Amerikaans­e president Donald Trump “zijn er wat slechte dingen gedaan in Cuba.”

De VS scherpten vorige week het reisadvies aan voor Amerikanen die naar Cuba willen. “Omdat ons personeel gevaar loopt en we de oorzaak niet kunnen achterhale­n, denken we dat Amerikaans­e burgers ook risico lopen. We waarschuwe­n hen daarom niet naar Cuba te reizen,” stelde het Ministerie van Buitenland­se Zaken. De Cubaanse minister van Buitenland­se Zaken, Bruno Rodriguez, noemde de uitwijzing van de diplomaten een “ongerechtv­aardigde beslissing.” Volgens hem leveren de VS te weinig informatie voor het onderzoek naar de klachten van de diplomaten. Het wegblijven van die informatie is het belangrijk­ste obstakel in het onderzoek, aldus Rodriguez. Hij riep Washington op te stoppen met de zaak te ‘politisere­n’ omdat dit een onwenselij­ke escalatie kan veroorzake­n. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname