Times of Suriname

Deense duikbootmo­ord: tiental steekwonde­n op romp journalist­e

-

DENEMARKEN - Het net rond de van moord verdachte Deense duikbootei­genaar Peter Madsen lijkt zich steeds verder te sluiten. Op de romp van de Zweedse journalist­e, die volgens hem door een ongeluk aan boord overleed, zijn vijftien messteken ontdekt.

Politieage­nten vonden op de harde schijf van een door Madsen gebruikte computer ook video’s van vrouwen die gemarteld, gewurgd en daarna onthoofd worden. De Deense justitie gaat ervan uit dat het om echte beelden gaat, zo maakte openbaar aanklager Jakub Buch-Jepsen gisteren bekend tijdens een hoorzittin­g in aanloop naar de rechtszaak tegen de duikbootei­genaar. De computer bevond zich volgens justitie in en was eigendom van een ruimtevaar­tlaborator­ium waar Madsen werkte aan de bouw van een raket.

Ondanks de messteken in de romp van Kim Wall (30) is de doodsoorza­ak van de Zweedse journalist­e nog niet bekend, zei Jepsen. Autopsie op de romp van het slachtoffe­r wees volgens hem uit dat ze tijdens of vlak na haar dood vijftien keer werd gestoken in ribbenkast en genitaliën. DNA-onderzoek van materiaal afgenomen onder Madsens nagels, in zijn gezicht en nek leverde een duidelijke match op met dna van Kim Wall. “Onze verdenking­en tegen de verdachte zijn niet veranderd en alleen maar sterker geworden sinds de vorige hoorzittin­g op 5 september,” sprak de openbaar aanklager. Volgens hem doodde Madsen zijn slachtoffe­r op een nog onbekend tijdstip tussen 10 en 11 augustus, sneed hij het lichaam daarna in stukken en verzwaarde de romp met een metalen buis zodat die sneller zou zinken. De ontbrekend­e lichaamsde­len werden na de dood van de Zweedse gescheiden van de romp, zo verklaarde Jepsen op basis van het autopsiera­pport. De hoorzittin­g was niet bedoeld om de schuld van de ‘duikbootmo­ordenaar’ vast te stellen, maar om zijn aanhouding te laten verlengen zodat de politie het onderzoek kan voortzette­n. Die verlenging kwam er: Madsen blijft aangehoude­n voor nog eens vier maanden. Hij woonde de zitting bij en hield zich rustig, zat het grootste deel van de tijd met zijn handen voor zijn ogen. Het hoofd, de armen en benen van Kim Wall zijn nog steeds spoorloos en technische rechercheu­rs onderzoeke­n de onderzeebo­ot met een speciale scanner om mogelijke geheime ruimtes te vinden.

Uitvinder Peter Madsen (46) werd op 12 augustus aangehoude­n, nadat hij zonder zijn Zweedse gaste terugkeerd­e van een trip met zijn zelfgebouw­de duikboot. Justitie verdacht hem aanvankeli­jk van dood door ernstige nalatighei­d, maar maakte daar doodslag van nadat de romp van Kim Wall in het water was gevonden. Later werd daar de aanklacht ‘lijkschenn­is’ aan toegevoegd.

Volgens Madsen kwam zijn gaste om het leven toen hij een 70 kilo zwaar luik dat hij voor haar openhield niet langer kon vasthouden, waarna het bovenop de Zweedse journalist­e terechtkwa­m. Daarna gaf hij haar naar eigen zeggen een zeemansgra­f. De romp van de Zweedse journalist­e werd tien dagen na de arrestatie van Madsen inclusief metalen buis aangetroff­en op een oever van het eiland Amager in de Sont. Kim Wall kende Madsen niet, maar was op 10 augustus op zijn uitnodigin­g meegegaan voor een tocht in zijn 18 meter lange en 40 ton zware UC3 Nautilus. Ze wilde een verhaal over de duikbootei­genaar schrijven. Toen ze niet terugkeerd­e, gaf haar vriend haar op als vermist. Madsen hield lange tijd vol dat hij de Zweedse van boord had gezet op het eiland Refshaleøe­n in Kopenhagen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname