Times of Suriname

Franse Assemblée keurt met grote meerderhei­d controvers­iële antiterreu­rwet goed

-

FRANKRIJK - De Assemblée, het Franse parlement, heeft met grote meerderhei­d een controvers­iële antiterreu­rwet goedgekeur­d. President Emmanuel Macrons wetsontwer­p ligt nochtans onder vuur. Onder meer mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal en experts van de VN menen dat de verhoogde “veiligheid” ten koste gaat van de vrijheid van de Franse burger.

In Frankrijk heerst al bijna twee jaar de noodtoesta­nd, die werd uitgeroepe­n na de terreuraan­slagen van november 2015 in Parijs. Sindsdien vonden er regelmatig nieuwe aanslagen plaats, deze week nog in het station van Marseille waarbij twee jonge vrouwen omkwamen. Met de nieuwe antiterreu­rwet zou Frankrijk de noodtoesta­nd kunnen opheffen, maar tegelijk worden in het gemeen recht verschille­nde uitzonderi­ngsregimes gecreeerd. Experts in de mensenrech­ten wijzen erop dat de wet terrorisme slechts vaag omschrijft en zo dus de deur openzet voor willekeur. Ook de ‘checks and balances’ zijn in gevaar. Zo ziet de administra­tieve verantwoor­delijke (de prefect) zijn macht uitgebreid ten koste van de rechter. Ook de ordedienst­en krijgen meer bevoegdhed­en, zonder evenwel de noodzakeli­jke controle van het gerecht.

Critici menen dat vooral moslims de dupe zullen zijn. Ook de vrijheid van vereniging en vrijheid van religie zijn bedreigd. Aan de linkerzijd­e krijgt de wet kritiek vanwege de aanval op de vrijheden, terwijl rechts de wet “te soft” vindt. Het wetsontwer­p moet nu ook nog naar de Senaat, waarna hij midden deze maand in voege zou kunnen treden.

Er komen concreet meer identiteit­scontroles in grensgebie­den, stations en luchthaven­s. Verdachten kunnen zonder controle van een rechter onder huisarrest geplaatst worden, en pas achteraf hun recht op verdedigin­g uitoefenen. Huiszoekin­gen en het sluiten van gebedshuiz­en wordt makkelijke­r.

De wet werd in de Assemblée goedgekeur­d met 415 stemmen voor en 127 tegen, naast 19 onthouding­en. Een grondig maatschapp­elijk debat werd er niet gevoerd. Volgens de Franse minister van Binnenland­se Zaken geeft de antiterror­ismewet “een duurzaam antwoord op een aanhoudend­e bedreiging.” Het gaat om een compromis tussen de noodtoesta­nd en de terugkeer naar de situatie voor november 2015, klinkt het. President Macron beloofde op zijn beurt om de wet tegen 2020 te evalueren en dan eventueel bepaalde maatregele­n af te schaffen. Uit een peiling blijkt dat een meerderhei­d (57 procent) van de Fransen de nieuwe wet steunt, hoewel nog meer van hen (62 procent) vrezen dat hun vrijheden zullen worden ingeperkt.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname