Times of Suriname

Christelij­ke instelling­en desinveste­ren uit fossiele brandstof

-

Meer dan veertig christelij­ke instituten over de hele wereld halen hun investerin­gen weg uit bedrijven die fossiele brandstoff­en exploitere­n. Ook de Belgische bisschoppe­n en organisati­es sturen hun investerin­gsbeleid bij.

Het precieze bedrag van hun desinveste­ring is niet bekend, maar een coalitie van gelijkgest­emde christelij­ke organisati­es telt enkele grote spelers zoals de Bank für Kirche und Caritas eG in Duitsland, met een portefeuil­le van 4,3 miljard euro. Ook het aartsbisdo­m van Kaapstad en de katholieke Newman University in Groot-Brittannië sluiten zich aan bij het initiatief om niet langer in fossiele brandstofo­ntginning te investeren. De Belgische bisschoppe­n sluiten zich bij dit initiatief aan. Ze hebben daartoe een verklaring onderteken­d: ze zullen aan de financiële instelling­en waarmee ze samenwerke­n vragen om investerin­gen in fossiele brandstoff­en stelselmat­ig te vervangen door investerin­gen in bedrijven en projecten die naar een duurzame energietoe­komst streven.

Ook een aantal Belgische organisati­es, die met de katholieke kerk zijn verbonden, gaat mee in op de oproep, waaronder Broederlij­k Delen, Welzijnszo­rg, Pax Christi Vlaanderen en verschille­nde kloosteror­den.

“De opwarming van de aarde beteugelen zoals het Klimaatakk­oord COP21 van Parijs van eind 2015 wil, kan enkel als er snel een einde komt aan het gebruik van fossiele brandstoff­en en als meer dan 80 procent van de gekende voorraden aan steenkool, olie en gas ondergrond­s blijven,” zegt Karel Malfliet van Ecokerk, een door de bisschoppe­n opgerichte organisati­e.

“In de komende jaren moet ernaar worden gestreefd investerin­gen in exploratie en ontginning van fossiele brandstoff­en volledig te vervangen door investerin­gen in duurzame ontwikkeli­ng, hernieuwba­re energie en de transitie naar een koolstofar­me economie,” stelt de bisschoppe­nconferent­ie. Deze desinveste­ringscampa­gne haalt haar inspiratie bij de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika, toen bedrijven hun investerin­gen in het land terugschro­efden. De huidige campagne, die enkele jaren geleden ontstond aan universite­iten, heeft nu al meer dan zevenhonde­rd instelling­en overtuigd met een totale investerin­gsportefeu­ille van meer dan 5.000 miljard dollar. Bij het desinveste­ren speelt niet alleen het ethische aspect een rol, maar ook het financiele risico van de zogenaamde ‘koolstofze­epbel’ (carbon bubble): als de wereld zich wil houden aan de doelstelli­ngen die in Parijs zijn afgesproke­n, moet het overgrote deel van de nog bestaande voorraden gas, steenkool en petroleum in de grond blijven. Dat zal desastreuz­e gevolgen kunnen hebben voor de beurswaard­e van olie-, gas- en steenkoolb­edrijven die die voorraden bezitten.

(De wereld morgen.be/Foto:

DeWereldMo­rgen.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname