Times of Suriname

Ouderen zijn vaak blinde vlek in ontwikkeli­ngsbeleid

-

Naar aanleiding van 1 oktober, de internatio­nale dag van de ouderen, roepen de Vlaamse Ouderenraa­d, de ouderenver­enigingen en ontwikkeli­ngsorganis­aties FOS, Wereldsoli­dariteit en TRIAS de federale regering op tot actie rond de wereldwijd­e vergrijzin­g binnen het Belgische ontwikkeli­ngsbeleid. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie staan we aan de vooravond van een verdubbeli­ng van het wereldwijd­e aantal ouderen. Tegen 2050 zal het aandeel 60-plussers stijgen van 12,3% naar 21,5% van de wereldbevo­lking, goed voor meer dan 2 miljard ouderen in totaal (tegenover ca. 870 miljoen nu).

Die vergrijzin­g is bovendien niet enkel een Europees fenomeen. De afgelopen decennia zette de levensverw­achting wereldwijd een snelle stijging in. Onder meer in Zuidoost-Azië en Noord-Afrika leven mensen meer dan de helft langer op twee generaties tijd. In de jaren ’60 werd men er gemiddeld 48 jaar oud, vandaag is dat bijna 75 jaar, zo blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Voor deze landen is die grote groep ouderen een nieuw fenomeen. “We moeten ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandi­g en gezond kunnen blijven. De mate waarin ouderen zelfstandi­g kunnen blijven leven, de zorg voor familieled­en opnemen en helpen met het onderwijs van de kinderen, kan in die landen net voor extra groei zorgen”, stelt Nils Vandenwegh­e, directeur van de Vlaamse Ouderenraa­d. “Maar in heel wat ontwikkeli­ngslanden is hiervoor nog een lange weg te gaan. Daarbij is meer internatio­nale begeleidin­g en ondersteun­ing nodig.” De organisati­es zien 3 grote uitdaginge­n rond ouderen: sociale beschermin­g, mensenrech­ten en humanitair­e hulp.

Allereerst hebben veel ouderen geen toegang tot sociale zekerheid. Daardoor leven zij vaak in erbarmelij­ke omstandigh­eden en in slechte gezondheid. Zo ontvangt slechts 1 op 4 ouderen in lage en middeninko­menslanden een pensioen. Zij moeten letterlijk werken tot ze erbij neervallen. Tegelijk heeft meer dan 60% van de ouderen in ontwikkeli­ngslanden geen toegang tot gezondheid­szorg, onder meer door de hoge kostprijs en een gebrek aan transport, zo staat in een recent rapport van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

Ouderen zijn ook vaker dan andere generaties het slachtoffe­r van humanitair­e rampen, die zich door de klimaatopw­arming ook steeds vaker zullen voordoen. Zo was 75% van de dodelijke slachtoffe­rs van de orkaan Katrina ouder dan 60, en 56% van de slachtoffe­rs door de tsunami in Japan was ouder dan 65. Toch is slechts 1% van humanitair­e hulpprojec­ten gericht op ouderen, zo blijkt uit cijfers van HelpAge Internatio­nal.

Tot slot worden ouderen in veel landen getroffen door schendinge­n van hun mensenrech­ten. Dat gaat van een gebrek aan ondersteun­ing voor ouderen die niet meer in staat zijn om te werken tot verregaand­e vormen van discrimina­tie en uitsluitin­g. Structurel­e beschermin­g voor de mensenrech­ten van ouderen is er momenteel nauwelijks. “De Verenigde Naties bekijken wat er mogelijk is om de mensenrech­ten van ouderen beter te beschermen, maar dat proces loopt enorm traag. Heel wat Westerse landen staan daarbij op de rem”, vertelt Nils Vandenwegh­e. Als oplossing vragen de organisati­es minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo om meer aandacht te besteden aan ouderen binnen het ontwikkeli­ngsbeleid en om sterker in te zetten op sociale beschermin­g. “Als voormalig pensioenmi­nister zou Alexander De Croo perfect moeten inzien hoe reëel de vergrijzin­gsuitdagin­gen zijn voor deze landen. We vragen hem stappen te nemen om hier internatio­naal aandacht op te vestigen en die lijn door te trekken in het Belgisch ontwikkeli­ngsbeleid.” De organisati­es roepen de federale regering ook op om zich actief en constructi­ef op te stellen in de VN-discussies rond een eventueel verdrag voor de mensenrech­ten van ouderen. “Een apart mensenrech­tenverdrag zou het verbeteren van de levensomst­andigheden van ouderen veel hoger op de politieke agenda zetten, zoals het dat ook voor kinderen, vrouwen en mensen met een handicap heeft gedaan.”

(De wereld morgen.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname