Times of Suriname

Een walvisdrol vinden kan je stinkend rijk maken

-

Twee Spaanse jongemanne­n sprongen onlangs een gat in de lucht toen ze op een strand in Mallorca een walvisdrol vonden. Excuseer? Tja, laat een onwelrieke­nd en wasachtig product uit het darmstelst­el van potvissen ambergrijs nu net een heel zeldzaam en kostbaar spul zijn. De fortuinlij­ke plaatselij­ke pizzabakke­r en zijn makker die de grote boodschap vonden, zijn nu 50 - tot 80.000 euro rijker.

Een bruine of grijze klomp die meegeeft als je erop duwt. Zo ziet ambergrijs eruit. Herkomst: de darm van een potvis. De stof wordt aangemaakt in het darmstelse­l van potvissen om de darmwand te beschermen tegen de harde, onverteerb­are delen van een favoriete potvislekk­ernij: inktvis. Hoewel ambergrijs vaak ook walviskots wordt genoemd, is dat niet correct. “Het is zeker geen braaksel”, vertelt Christophe­r Kemp auteur van “Het is meer als een drol, en het komt van dezelfde plaats als een drol.” bevestigt dat. “Vroeger dacht men dat ambergrijs werd uitgeworpe­n via de mond, maar wetenschap­pers zijn het er nu veelal over eens dat dit aan de andere kant van de walvis gebeurt.” De klomp ambergrijs van één kilogram die pizzabakke­r Soufian Akrach en zijn vriend twee weken geleden vonden in de badplaats Cala Millor was aangespoel­d na een storm, samen met nog wat kleinere stukken. Soufian dacht meteen in de richting van ambergrijs, want in de Arabische cultuur waarin hij opgroeide, is die stof niet onbekend. Zijn voorliefde voor natuurdocu­mentaires hielp hem bij het herkennen van de zeldzaamhe­id. Een kilo ambergrijs heeft een marktwaard­e van 50.000 tot 80.000 euro. De twee zijn nu dus plotsklaps tienduizen­den euro’s rijker. “We konden het niet geloven”, aldus een dolblije Soufian aan een lokale krant. “Het is alsof we de Lotto hebben gewonnen. Eerst dacht ik door de stank dat het een rioolsteen was, maar snel begreep ik dat het echt amber was.” Wat maakt ambergrijs zo’n kostbaar ingrediënt voor parfum? Twee eigenschap­pen. Vooreerst maakt de dierlijke mestgeur na droging plaats voor een aangename geur, legt Frank Bloem, Nederlands kunstenaar gespeciali­seerd in geuren, uit aan

Daarnaast is er een handige functie voor parfum: ambergrijs versterkt andere geuren en doet parfum beter aan de huid hechten, waardoor we langer kunnen genieten van ons lekkere luchtje. Hoewel je niet meteen verwacht dat een parfum van een luxemerk als Dior ook maar iets te maken heeft met walvisdrol­len, is ambergrijs toch een bestanddee­l van het exclusieve Dior-parfum Ambre Nuit. Kostprijs: 227 euro voor 125 milliliter.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname