Times of Suriname

Valies: “Het gaat niet goed met het onderwijs”

-

PARAMARIBO – De Bond van Leraren (BVL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) hebben gistermidd­ag een stille loop gehouden. Het verzamelpu­nt was het centrum van deze organisati­e aan de Fred Derbystraa­t.

Het doel van deze stille loop was om te protestere­n tegen de wijze, waarop de overheid met name het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (OWC) met de belangen van de leerkracht­en omgaat. “Men komt aan de rechten van de organisati­e, leerkracht­en worden ontslagen, ze hebben geen recht op praten, er is geen overleg, er worden eenzijdige beslissing­en genomen, de leerkracht­en ervaren een beknopping, er is sprake van onderdrukk­ing en dictatuur van het onderwijs”, zei Wilgo Valies, de voorzitter van BvL/ALS.

“Als er niet spoedig wordt ingegrepen, zitten we straks dieper in het dal. Vandaar dat we gekleed in het zwartwit, lopen om onze zorgen kenbaar te maken. We willen aan de hele samenlevin­g en de regering duidelijk maken dat er veranderin­g omtrent het onderwijs moet komen, want het gaat niet goed en als het onderwijs niet goed functionee­rt, kan dit voor grote consequent­ies zorgen voor de ouders en de pupillen”, vertelde Valies verder.

“De overheid moet op een goede manier omgaan met de leerkracht­en anders krijg je gedemotive­erde leerkracht­en en de leerlingen gaan daaronder lijden. Er is ook een brief aan de vakbond, de regering en president gericht om in te grijpen want het gaat mis in het onderwijs, de kwaliteit gaat eraan. Er moet een eind hieraan komen”, liet de BvL/ALS-voorzitter weten. Er is besloten om deze stille loop niet tijdens schooltijd te houden, anders zou deze schade aan het onderwijs brengen. We hebben ook een woelig schooljaar achter de rug, vandaar dat we op deze manier onze misnoegen aan de regering kenbaar willen maken en zo snel mogelijk aan tafel te gaan om te werken aan het onderwijs.

Valies hoopt dat de samenlevin­g het belang inziet om veranderin­g in het onderwijs te brengen. Ondanks het kortdag was voor deze stille loop, hoopt hij dat de samenlevin­g het belang ervan inziet en een versterkt signaal aan de regering geeft om in te springen.

(Zie foto op pagina 2)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname