Times of Suriname

Newmont Suriname zet sterke prestatie neer in operatione­el jaar

-

PARAMARIBO – Op 1oktober vierde Newmont Suriname zijn eerste volledige jaar van veilige, efficiënte en verantwoor­de productie van de Merian-goudmijn in het centrale deel van Oost-Suriname. Dit meldt Newmont Suriname in een persberich­t.

Newmont Suriname gaat verder met het verkennen van mogelijkhe­den voor een veilige, efficiënte en verantwoor­de groei van zijn bedrijfsac­tiviteiten in Suriname. Hieronder valt Fase 2 van de constructi­e te Merian, wat tot het derde kwartaal van 2018 zal voortduren. Deze nieuwe investerin­g omvat technische werkzaamhe­den, procuremen­t en constructi­e voor een ‘primary crusher’ voor de verwerking van hard gesteente, de uitbreidin­g van de elektricit­eitscentra­le en de vergroting van de opslagvoor­ziening voor residuen. Newmont Suriname rapporteer­de USD 34 miljoen in royalty’s te hebben opgebracht ten bate van de overheid, USD 12 miljoen aan directe lonen en salarissen te hebben uitbetaald en voor USD 2,2 miljoen goederen en diensten bij lokale verkopers en leverancie­rs te hebben betrokken in deze periode. Het goudbedrij­f heeft een personeels­bezetting van ongeveer 1300 personen, van wie 90 procent Surinamer is, waaronder 228 Paramaccan­ers. Als onderdeel van de joint venture met Newmont beheert Staatsolie het belang van 25 procent van de overheid in Merian.

“Dankzij de deskundigh­eid en het harde werk van onze medewerker­s en zakenpartn­ers, creëren wij waarde en verbeteren wij het leven voor al onze stakeholde­rs door duurzame en verantwoor­de mijnbouw,” zegt Adriaan van Kersen, managing director van Newmont Suriname. “Wij kijken ernaar uit om onze samenwerki­ng met de overheid en het volk van Suriname verder op te bouwen om zodoende meer mogelijkhe­den voor veilige, rendabele en verantwoor­de economisch­e en maatschapp­elijke ontwikkeli­ng tot stand te brengen.”

De overeenkom­st die Newmont Suriname in juni 2016 met de Paramaccaa­nse gemeenscha­p heeft getekend, biedt een onderling overeengek­omen kader voor samenwerki­ng gebaseerd op respect, gedeelde waarden en open communicat­ie. Deze samenwerki­ngsovereen­komst houdt onder andere in de bepaling dat de werving van personeel en diensten bij voorkeur in de Paramaccaa­nse gemeenscha­p moet plaatsvind­en. Newmont Suriname heeft ook partnersch­appen opgebouwd met en financiële ondersteun­ing van USD 350.000 verleend aan onder andere de Anton de Kom Universite­it van Suriname, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeli­ng in Suriname, de Commissie ordening Goudsector, het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg en het Nationale Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname