Times of Suriname

Opening van het cabaret de in Parijs

-

De Moulin Rouge (Frans voor “rode molen”) is een cabaret in Parijs. Het cabaret werd opgericht door de Catalaan Josep Oller en de opening vond plaats op 6 oktober 1889. Het gebouw ligt aan de Boulevard de Clichy in de rosse buurt van het quartier Pigalle, in het 18de arrondisse­ment. De Moulin Rouge is ontworpen door de architecte­n Eduard Niermans en schilder en illustrato­r Adolphe Willette. Op het dak staat een grote rode imitatiewi­ndmolen. De Moulin Rouge is een symbool van het bohemienle­ven.

Het trekt jaarlijks duizenden toeristen en is wereldwijd geimiteerd. De vroege jaren van de Moulin Rouge werden gekenmerkt door extravagan­te shows, geïnspiree­rd door het circus, en attracties die nog steeds bekend zijn, zoals Pétomane. Verder zijn er de Cancan-shows met sexy danseresse­n. Het cabaret was de inspiratie voor veel schilderij­en van Henri de ToulouseLa­utrec en affiche-ontwerpen van onder anderen Jules Chéret.

Veel films spelen zich af in en rond de nachtclub. In 1940 kwam een speelfilm Moulin Rouge uit met Josephine Baker, en in 2001 Moulin Rouge! met Ewan McGregor en Nicole Kidman in de hoofdrolle­n. De film speelt zich af rond de beroemde gelijknami­ge Parijse nachtclub Moulin Rouge tijdens de Belle Époque, in de jaren negentig van de negentiend­e eeuw. Veel bekende nummers uit de recente popgeschie­denis zijn erin verwerkt. De film werd bekroond met twee Golden Globes (Voor Beste Komedie/Musical en voor Beste Actrice in een Komedy/ Musical) en genomineer­d voor acht Oscars.

De film is losjes gebaseerd op drie opera’s: La bohème van Puccini, Verdi’s La traviata en Orphée aux enfers van Jacques Offenbach. Christian, een jonge Britse schrijver (gespeeld door Ewan McGregor) trekt naar de Montmartre om daar zijn geluk te zoeken. Hier ontmoet hij de bekende Franse schilder Henri de ToulouseLa­utrec (John Leguizamo), die hem meeneemt in een wereld van feestjes, absint en de leefwijze van een bohemien. Toulouse-Lautrec neemt Christian mee naar de Moulin Rouge, waar nachtclube­igenaar Harold Zidler (Jim Broadbent) een wereld heeft gecreëerd van theater, muziek en cancan. Hier wordt Christian verliefd op de mooie courtisane Satine (Nicole Kidman). De hertog (Richard Roxburgh) heeft echter ook een oogje op haar, en ze lijdt zonder het te weten aan tuberculos­e. Na een lang katen-muis-spelletje, dreigt de hertog Christian te vermoorden als ze niet voor hem kiest, waarna zij en Christian Parijs en de Moulin Rouge willen verlaten. Op het moment dat zij weggaat, vertelt Zidler haar dat ze stervende is. Ze besluit toch te blijven en de première te spelen, waarna ze sterft in de armen van Christian.

(Bron: Wikipedia.org)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname