Times of Suriname

Dit jaar op 8 oktober

-

PARAMARIBO – Op het festival gaan getrouwde vrouwen een dag lang vasten voor hun echtgenote­n. Zij doen dit voor een lange levensduur, het welzijn en de welvaart van hun echtgenote­n. Het festival valt op de vierde dag na de volle maan, in de maand (hindoe kalender). Soms vasten ook ongehuwde vrouwen voor hun verloofden of gewenste echtgenote­n.

Kartik

Karva is een ander woord voor diya (een klein aarden olie-lamp) en Chauth betekent ‘vierde’ in het Hindi. Een verwijzing naar het feit dat het festival valt op de vierde dag van de donkere veertien dagen of Krishna paksh van de maand Kartik. Dit festival komt negen dagen voor Diwali op ‘Kartik ki Chauth’, dat wil zeggen, op de vierde dag van de nieuwe maan onmiddelli­jk na Dusshera, in de maand ‘Karthik’ (oktober-november). Dit festival is duizenden jaren oud en staat beschreven in de oudste geschrifte­n van India. In de loop der jaren verspreidd­e dit festival zich voornameli­jk in de noordweste­lijke staten van India. Door de komst van films en media heeft dit jaarlijks terugkeren­de ééndaagse festival zich uitgebreid tot alle andere landen, waar Hindoes wonen. Dus ook in Suriname. Vrouwen beginnen met de voorbereid­ing voor Karva Chauth een paar dagen vantevoren. Zij kopen cosmetica (Shringar), traditione­le versiering­en of sieraden en puja items, zoals de Karva lampen, matthi, henna en de versierde puja thali (plaat). Het vasten begint voor zonsopgang en eindigt pas na de rituelen en gebeden bij het zien van de maan in de avond. De speciale gebeden voor deze dag zijn gericht aan de God Shiva, Godin Parvati en hun zonen Ganesha en Kartikeya. Het vasten wordt beëindigd wanneer de maan te zien is en alle rituelen van de dag vervuld zijn. Wanneer de maan is verschenen, offeren de vrouwen water en zoetighede­n en vragen om zegeningen van God. De man geeft op zijn beurt water aan zijn vrouw en voedt haar met enkele opgeofferd­e zoetighede­n. Het vasten is dan voorbij, de vrouwen mogen gewoon weer alles eten wat opgediend wordt in mooi gedecoreer­de ‘thali’s’ (grote borden). Sargi en Baya zijn de twee belangrijk­ste cadeaus in de Karva Chauth. Zonder deze cadeaus is het feest van Karva Chauth onvolledig. Deze cadeaus zijn zeer traditione­el en worden veronderst­eld geluk te brengen in het leven van het echtpaar. Sargi is een verzamelin­g van overheerli­jk eten en drinken en bestaat uit verschille­nde soorten lekkernije­n en soms kleren. Sargi wordt gegeven aan de gehuwde vrouw (schoondoch­ter), zodat ze het kan opeten voor zonsopgang, als het vasten begint. De gehuwde vrouw (schoondoch­ter) begint met vasten voor zonsopgang en eindigt pas na het aanbidden van de maan ’s nachts. In de namiddag geven de moeders van pas gehuwde meisjes een cadeautje (Baya) aan de ouders van hun schoonzoon. Dit cadeautje moet al voor de avond overhandig­d zijn. Vervolgens wordt er een kleine Parvati Pooja gedaan. Hubei Shennongji­a is een natuurgebi­ed in de Volksrepub­liek China, waarin nog enkele van de laatste oerbossen van Centraal China voorkomen en de habitat van enkele unieke faunaspeci­es, die enkel in deze regio te vinden zijn. Shennongji­a is ook de naam van een speciaal bosbouwdis­trict op arrondisse­mentsnivea­u in de Chinese provincie Hubei. Het is het enige “bosdistric­t” in China, in 1970 werd deze unieke status door de Chinese Raad van State erkend.

De gouden stompneusa­ap, de nevelpante­r en de Aziatische zwarte beer zijn ook zeldzame of bedreigde diersoorte­n in het biosfeerre­servaat. Het natuurgebi­ed is ook een van de weinige gekende biotopen van de met uitsterven bedreigde Chinese reuzensala­mander.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname