Times of Suriname

Buitenaard­s mysterie bijna opgelost dankzij Belgisch observator­ium

-

In oktober 2015 richt ruimtetele­scoop Kepler zijn ogen op de ster KIC 8462852 of Tabby’s ster in de hoop er getuige van te zijn dat de helderheid van de ster regelmatig een pietsje afneemt.

Dat kan namelijk wijzen op de aanwezighe­id van een planeet die rond de ster cirkelt. En jawel, Kepler ziet de helderheid van de ster afnemen. Maar de ‘dipjes’ in helderheid zijn heel vreemd. Zo zijn ze onregelmat­ig, zowel qua timing als qua grootte. In een paar maanden tijd neemt de helderheid van de ster met wel 15 tot 22 procent af. Dat zijn abnormale fluctuatie­s in helderheid. Ter vergelijki­ng: als een exoplaneet voor een ster langs beweegt, houdt deze maar een fractie van het sterlicht tegen. Direct worden er allerlei theorieën de ruimte in geslingerd. Het licht zou tegengehou­den worden door het puin van een planetaire botsing of een zwerm exokometen. De spannendst­e verklaring is dat aliens een megastruct­uur om de ster hebben gebouwd.

Wetenschap­pers hebben nu met de Spitzerinf­raroodtele­scoop naar Tabby’s ster gekeken. Tegelijker­tijd werd er geobservee­rd in ‘normaal’ licht (AstroLAB IRIS, een volkssterr­enwacht in België) en in ultraviole­t licht (Swift). Het sterrenlic­ht werd minder gedimd in infrarood licht dan in normaal licht. En dat is goed nieuws, want hierdoor sneuvelen een paar theorieën. Een object groter dan een stofdeeltj­e zou licht op alle golflengte­n moeten tegenhoude­n. Dit is niet het geval, dus waarschijn­lijk wordt het sterrenlic­ht gedimd door een grote onregelmat­ige stofwolk. “Buitenaard­se megastruct­uur? Dat verklaart niet waarom de ster in infrarood licht minder dipt”, zegt onderzoeke­r Huan Meng van de universite­it van Arizona, die onlangs een onderzoek publiceerd­e in The Astrophysi­cal Journal. “We vermoeden dat een stofwolk iedere 700 dagen om de ster draait.” Aangezien er wel sprake is van een flinke ultraviole­tte dip beweren onderzoeke­rs dat de stofdeeltj­es groter zijn dan interstell­air stof. Interstell­aire stofdeeltj­es zijn piepkleine stofdeeltj­es die tussen de aarde en andere sterren zweven. De stofdeeltj­es rondom de ster zijn dus iets groter, maar niet groot genoeg om het licht op alle golflengte­n te blokkeren. Toch is het mysterie nog niet helemaal opgelost. Er zijn nog een paar onverklaar­de dipjes. De onderzoeke­rs sluiten niet uit dat er sprake kan zijn van een combinatie van gebeurteni­ssen. Wellicht dat er een stofwolk om de ster draait én dat er tevens een zwerm exokometen actief is. Of dat er enorme zonnevlekk­en ontstaan en verdwijnen op het oppervlak van Tabby’s ster. Hoe dan ook: het net sluit zich. Een doodnormal­e ster zal KIC 8462852 echter nooit worden. (Scientias.nl/ Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname