Times of Suriname

Openlijke twijfel aan leiderscha­p May

-

ENGELAND - Een Brits parlements­lid voor de Conservati­even vindt dat premier Theresa May moet opstappen. Ed Vaizey, minister van Cultuur ten tijde van het premiersch­ap van David Cameron, stelt dat May het vertrouwen van haar eigen partij aan het verliezen is. Hij is het eerste parlements­lid van de Conservati­even dat openlijk zijn twijfels heeft geuit over het aanblijven van May als partijleid­er.

Zijn opmerkinge­n volgen op de chaotisch verlopen speech van May op de jaarlijkse conferenti­e van de Conservati­eve partij in Manchester, waarin ze werd onderbroke­n door een komiek met een ontslagbri­ef. Ook werd ze overvallen door hoestbuien. De speech had haar leiderscha­p juist moeten onderstrep­en.

Een ander Tory-parlements­lid -zo worden de Conservati­even ook aangeduid- zei op basis van anonimitei­t dat May moet opstappen om de partij een andere leider te laten kiezen, omdat de Conservati­even bij de volgende verkiezing­en anders een nederlaag zouden lijden.

“Ik denk dat aardig wat mensen nu sterk van mening zijn dat ze ontslag moet nemen’’, zei Vaizey tegen de BBC. Hij is voor het behoud van de huidige Britse relatie met de EU. “Mensen zijn erg bezorgd. Het is een moeilijke situatie.’’ Behalve kritiek is er ook bijval voor May, onder anderen van ministers als Boris Johnson (Buitenland­se Zaken) en Greg Clark (Economisch­e Zaken). De laatste was vol lof over de ‘durf en gratie’ van May in haar speech. Toryparlem­entariër Bill Wiggin steunt de premier eveneens. “Theresa’s belangrijk­ste taak is om ons met de beste deal uit de EU te laten stappen. Alles dat van dat doel afleidt, helpt haar, het volk en het land niet.’’ (AD/Foto:ad.nl)

 ??  ??
 ??  ?? De Britse premier Theresa May geeft een speech tijdens de jaarlijkse conferenti­e van de Conservati­eve partij.
De Britse premier Theresa May geeft een speech tijdens de jaarlijkse conferenti­e van de Conservati­eve partij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname