Times of Suriname

Nog een AfD-politicus verlaat fractie om invloed extreemrec­htse partijvleu­gel

-

DUITSLAND - Na Frauke Petry verlaat een tweede AfDpolitic­us de vers gekozen fractie, nog voordat het nieuwe Duitse parlement is beëdigd. Het gaat om Mario Mieruch (42). De politicus uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen vindt net als voormalig AfDvoorvro­uw Petry dat de invloed van de extreemrec­htse partijvleu­gel rondom Björn Höcke te groot is geworden. In Mieruchs afscheidsb­rief, waaruit der Spiegel citeert, klinkt Petry’s eerder geuite kritiek op de koers van de partijleid­ing bijna letterlijk door. De AfD moet besluiten of ze ‘successen wil oogsten binnen de grenzen van het haalbare’ of door ‘fundamente­le systeemkri­tiek’, schrijft Mieruch. Hij vindt dat alleen met een ‘gematigde koers’ de partij op lange termijn het vertrouwen kan winnen.

Mieruch, in het dagelijks leven ingenieur, is sinds de oprichting in 2013 bij de AfD betrokken en geldt als bondgenoot van Petry’s echtgenoot Markus Pretzell, die vorige week zijn functie als fractievoo­rzitter in Noordrijn-Westfalen neerlegde. Verwacht wordt dat hij en Mieruch binnenkort ook officieel hun lidmaatsch­ap opzeggen.

Gaat de AfD aan interne strijd ten onder, nog voordat de partij zijn gewonnen invloed op nationaal niveau kan doen gelden? Dat hopen politieke tegenstand­ers en de vele Duitsers die het optreden van de AfD in de Bondsdag angstig tegemoet zien.

Maar voorlopig lijkt het grootste deel van de 92 overgeblev­en parlements­leden de rechtse koers te steunen. Het succesvoll­e lijsttrekk­ersduo Alexander Gauland (76) en Alice Weidel (38) zit stevig in het zadel. En niemand rept meer over het eerder dit jaar door Frauke Petry in gang gezette proces om Björn Höcke de partij uit te werken vanwege zijn uitspraken over het Holocaust-monument in Berlijn, volgens Höcke een ‘monument van schaamte.’ Wel werden eerder deze week bij een geheime stemming binnen de fractie twee mensen weggestemd van wie bekend is dat ze extreemrec­htse sympathieë­n koesteren. Het ging om Markus Frohnmaier, die onlangs zei dat ‘haatjourna­listen’ een dreiging voor de democratie zijn. De tweede, Stephan Brandner, werd in het parlement van Thüringen al vaak tot de orde geroepen vanwege ‘haatdragen­de uitspraken.’ Maar voor voormalig fractielid Mario Mieruch is dat geen geruststel­ling. In zijn brief schrijft hij dat bijna de helft van de fractie geen bezwaar had tegen de benoeming van de twee mannen. Dat vond Mieruch al erg genoeg.

(Volkskrant)

 ??  ?? Sheriff Joseph Lombardo vindt het moeilijk te geloven dat Stephen Paddock in zijn eentje handelde.
Sheriff Joseph Lombardo vindt het moeilijk te geloven dat Stephen Paddock in zijn eentje handelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname