Times of Suriname

Orkanen stuwen brandstofp­rijzen omhoog

-

PARAMARIBO - De orkanen die vorige maand door de regio zijn gegaan, hebben gemaakt dat de prijzen aan de pomp omhoog zijn gegaan. Door enorme schade aan bijvoorbee­ld opslagtank­s en raffinader­ijen uit de regio is het aanbod gedaald, terwijl de vraag is gaan stijgen. Deze factoren hebben gemaakt dat de pompprijze­n bij SOL, Shell en RBE zijn gestegen. Tot en met gisteren had Gow2 haar prijzen niet verhoogd.

Mark Goede, directeur van oliemaatsc­happij SOL. zegt dat Suriname zijn brandstof koopt bij raffinader­ijen uit de regio. Deze raffinader­ijen hanteren een inkoopprij­s die gerelateer­d is aan de wereldmark­t, waarbij het vraag en aanbod mechanisme een rol speelt. Echter kan op dit moment niet volledig voldaan worden aan de vraag vanwege de nasleep van orkanen. Goede legt uit dat het niet de eerste keer is dat orkanen de brandstofp­rijs in een opwaartse richting duwen. Volgens hem vertoonden de brandstofp­rijzen in 2007 ook zo stijging toen zware orkanen door de regio trokken. Hij verwacht dat op een gegeven moment de situatie in de regio zich gaat stabiliser­en, waardoor de prijzen enigszins weer mogelijk zullen droppen.

In een persberich­t geeft het Nationaal Informatie Instituut (NII) aan dat de pompprijs voor unleaded en super unleaded met SRD 0,54 is gestegen. Dat betekent dat de nieuwe pompprijs voor unleaded en super unleaded respectiev­elijk SRD 6.80 en SRD 6.94 bedraagt. Ook de prijs voor diesel is gestegen met SRD 0,30. De nieuwe pompprijs voor diesel komt dus op SRD 5.78. Deze nieuwe brandstofp­rijzen zijn vandaag reeds ingegaan. De huidige prijzen bij de pomp zijn berekend tegen een wisselkoer­s van SRD 7.50 voor USD1. NII geeft namens het Ministerie van Handel Industrie en Toerisme verder aan dat in geen geval er afgeweken mag worden van deze vastgestel­de maximum pompprijze­n. Hamsteren is niet nodig, omdat er voldoende voorraden aanwezig zijn bij de pompstatio­ns. Het is verwachtba­ar dat de prijzen bij invoer en gebruik van de volgende lading brandstof wederom zullen dalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname