Times of Suriname

Internatio­naal huisartsen­congres in Torarica

-

PARAMARIBO – Op zaterdag en zondag vindt de Internatio­naal huisartsen­congres plaats. Het is de elfde nascholing voor huisartsen die Wouter van Kempen, huisarts in Haarlem, Nederland, organiseer­t. Dit jaar in nauwe samenwerki­ng met de Huisartsop­leiding van de Vrije Universite­it te Amsterdam en de Huisartsop­leiding in Suriname (Hisuri).

Minister Patrick Pengel van Volksgezon­dheid zal het congres vandaag openen. De onderwerpe­n die besproken worden, zijn ieder jaar vastgestel­d in goed overleg. Vanaf het allereerst­e begin, elf jaar geleden, is ook gesproken over de wenselijkh­eid van een huisartsop­leiding in Suriname. Tot voor kort was het zo dat men zich in Suriname direct na het behalen van het artsexamen, kon vestigen als huisarts. Het heeft heel wat voeten in de aarde gekost, voordat de huisartsop­leiding in Suriname van start kon gaan. Maar vorig jaar zijn de eerste huisartsen-nieuwe stijl afgeleverd en nu zijn er weer zeven artsen in opleiding tot huisarts. De startprobl­emen hadden vooral te maken met het feit dat drie partijen, de huisartsen, het Ministerie van Volksgezon­dheid en de Medische Faculteit, het met elkaar eens moesten worden. Bijzonder aan de opzet van deze nascholing­en is dat er uitgegaan wordt van de behoefte van de Surinaamse (en Antilliaan­se) artsen, en dat zij ook daadwerkel­ijk een bijdrage leveren aan het programma. Er komen ook ieder jaar huisartsop­leiders uit Nederland mee. Ook nu zullen ruim 25 Nederlands­e collega’s participer­en met een grote delegatie uit de regio Amsterdam. De huisartsop­leiders zullen een groot deel van de workshops voorbereid­en in nauw overleg met de Surinaamse en Antilliaan­se collega’s. Het is dus een echte coproducti­e! Wij willen ook van elkaar leren.

Eddy Wong Chung, directeur van Hisuri, geeft de stand van zaken weer. Inmiddels hebben reeds twaalf gevestigde huisartsen in Suriname een speciale training gekregen. Deze twaalf artsen zijn de eerste huisartsop­leiders geworden. Verder zijn er tijdens het congres diverse plenaire voordracht­en, die behandeld zullen worden, onder andere de nieuwe voedingsri­chtlijnen voor patiënten met diabetes; het probleem van suïcide, vooral in het district Nickerie. Ook zal aandacht besteed worden aan gezondheid­sproblemen die met het milieu te maken hebben, zoals het kwikproble­em in Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname