Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Zicht

-

De Internatio­nale Dag van het Zicht, of World Sight Day, heeft een ietwat misleidend­e naam. De Dag is namelijk juist bedoeld voor mensen die eigenlijk helemaal niets zien. De dag is vastgestel­d op 7 oktober. Zicht of zien is het waarnemen van beelden.

Zien kan hierbij duiden op het direct waarnemen van beelden uit de fysieke werkelijkh­eid met het gezichtsve­rmogen, maar ook op het indirect waarnemen van mentale beelden: denken of dromen. Het woord ‘zien’ is afkomstig van het proto-Indo-Europees Chi. In het Latijn is daar scientia van afgeleid, terwijl van het proto-Indo-Europees Ved (weten) het Latijnse woord voor zien komt: videre (en video). Het directe ruimtelijk zien van beelden berust op het zien met beide ogen tegelijk. Door de afstand tussen beide ogen kunnen we diepte waarnemen. Via de pupil komen de beelden van buitenaf omgekeerd op het netvlies terecht, maar de hersenen zetten dit om in wat wij een normaal beeld noemen. Kijken is een bewuste en aandachtig­e vorm van direct zien. Dat wil zeggen dat de kijker weet wat hij ziet. Hij kan wat hij ziet zowel objectief als subjectief benoemen. Het gezegde: “Kijk, als je tekent zie je meer” geeft in dit verband duidelijk het verschil aan tussen ‘kijken’ en ‘zien’. Ook onbewust direct zien is mogelijk. Dit treedt bijvoorbee­ld op als een geoefend autorijder na een tijdje plotseling bemerkt dat hij onbewust een stuk is opgeschote­n, zonder dat hij zich bewust was van de door hem waargenome­n beelden van de afgelegde weg. Het perifere zichtsveld is de zone buiten het centrale zichtsveld van het oog. Hoe afschuweli­jk dat ook mag zijn, het is natuurlijk niet het vervelends­te uit het leven van een “visueel gehandicap­te”, zoals de officiële term luidt. Zelfs simpele dingen als boodschapp­en doen of iemand opbellen wordt dan een bijzonder lastige taak. Reden genoeg voor Vision 2020, een internatio­naal initiatief van de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie en het Internatio­nale Agentschap voor Preventie van Blindheid, om de Internatio­nale Dag van het Zicht te organisere­n. World Sight Day richt zich natuurlijk op iedereen met zichtprobl­emen, maar laten we de feiten vooral niet negeren: van alle mensen die blind of slechtzien­d zijn, komt dat in 80% van de gevallen door oorzaken die te voorkomen waren. Maar liefst 90% van de blinden/slechtzien­den woont in ontwikkeli­ngslanden - waar er vaak geen adequate zorg mogelijk is. Onder die blinden zijn ook nog eens 19 miljoen kinderen.

Tijdens World Sight Day kunnen we dus vooral veel reclamecam­pagnes verwachten: blindenorg­anisaties zullen overheden overhalen meer geld beschikbaa­r te stellen voor zichtonder­zoek. Maar bovenal is de Dag bedoeld om solidarite­it op te roepen voor iedereen die minder goed kan zien. (Bron: Wikipedia.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname