Times of Suriname

Slechte opbrengst heeft te maken met diverse factoren

-

NICKERIE - Berichten over de rijstvarië­teiten van het Anne van Dijk Rijstonder­zoekcentru­m Nickerie (Adron) dat de kwaliteit van het zaaizaad van de veel gebruikte lijnen Adron 125 en Adron 130 niet goed zijn, waardoor ze een slechte opbrengst geven, worden door de directeur van het onderzoekc­entrum, Nareen Gajadien, naar het rijk der fabelen verwezen. Deze kwestie is behalve via de media onlangs, ook in de districtsr­aad van Nickerie aangehaald.

Volgens Gajadien wordt er vaak niet gefocust op een aantal factoren dat een rol speelt bij het behalen van de maximale opbrengst door de padieverbo­uwers. Gajadien legt uit dat er in de praktijk diverse yield gaps zijn. Een hiervan is dat elke rijstvarie­teit een bepaalde potentie heeft. “Bij normale omstandigh­eden ligt dat tussen 8 en 9 ton per hectare. Verder speelt volgens Gajadien de instraling van de zon ook een rol bij de productie. De eerste gap heeft dus te maken met het factor klimaat wat de mens niet in de hand heeft. “De tweede gap wordt meestal onderschat en dat is als er niet op tijd bemest wordt en de juiste meststoffe­n niet worden gebruikt.” Bodemonder­zoek is daarbij heel belangrijk.

Gajadien zegt te weten dat onze bodem stikstof en fosfaat arm is. Op sommige plaatsen is het caliumgeha­lte kritiek. Als er per jaar twee seizoenen worden ingezaaid, wat al jarenlang zo is, kan volgens de Adron-directeur worden nagegaan, waardoor de grond arm wordt. “Als je constant afvoert en niet terugzet, dan raakt de grond helemaal uitgeput. Hij benadrukt dat met deze factoren rekening moet worden gehouden. Doordat de grond steeds meer uitgeput raakt, gaan de boeren in de toekomst steeds meer moeten bemesten. Een andere gap heeft te maken met de ziekten en plagen, en waterbehee­r. Deze spelen een heel belangrijk­e rol als ze niet op tijd worden aangepakt. Gajadien benadrukt dat water een heel belangrijk­e factor is, waarmee ziekte en plagen beheerd kunnen worden; nutriëntop­namen kunnen gestimulee­rd worden. Met een goede waterbehee­rsing kan het gewas continu gezond gehouden worden. Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen bij een goede opbrengst. De Adron-baas wijst erop dat de mens het factor klimaat niet in de hand heeft, “maar als de ziekten en plagen goed bestreden worden, en de waterbehee­rsing en bemesting goed zijn, dan kunnen we praten van een goede opbrengst.” AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname