Times of Suriname

Internatio­nale Dag van het Ei

-

Eieren zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens bijzonder voedzaam en gezond. En u mag er best veel van hebben. Om die redenen is de tweede vrijdag van oktober uitgeroepe­n tot Wereld Eierdag of Internatio­nale Dag van het Ei. bakken, braden, koken of roeren. Er een omelet, wentelteef­jes of pannenkoek­en van maken. In de salade verwerken. Tot een cocktail uitroepen. Op toastjes smeren. Vullen met kaviaar. Eierkoeken. Op een broodje gezond. Prefereerb­aar eten met bacon, maar u kunt er ook tomaat of paprika ingooien als u een vegetariër bent. Peper, zout, paprikapoe­der en Italiaanse kruiden erbij gooien. Of uitjes. Ja, er is veel mogelijk met ei. Eieren zijn immers al sinds jaar en dag een bron van voeding voor velen. Ze zijn goedkoop en samen met hun hoge vitamine en proteïnege­halte, maakt eieren tot een bijzonder voedsel.

Iedere tweede vrijdag van oktober leeft de Internatio­nal Egg Commission dus weer helemaal op over de wonderen van het ovaalgesch­apen net-niet-kuiken. Tijdens de Dag wordt er in bijvoorbee­ld supermarkt­en aandacht besteed aan eieren, maar over de hele wereld worden er ook eierfestiv­als of van die malle eierlopen gehouden. De beste manier om aan deze Dag mee te doen, is om de avond vantevoren gewoon niet te eten, en dan als ontbijt, lunch, avondeten en natuurlijk tussendoor u alleen maar vol te stouwen met dozijnen eieren.

Voor 60% bestaat het ei uit het eiwit met als hoofdbesta­nddeel ovalbumine, 30% is dooier en 10% eischaal. De dooier bestaat uit één cel. Met een doorsnede van 3 tot 4 cm is het de grootst bekende cel. De kleur van de dooier kan variëren tussen lichtgeel en donkeroran­je. De kleur van de dooier wordt veroorzaak­t door xantofyl en hangt af van de voeding van de kip. In maïs en gras zit bijvoorbee­ld veel xantofyl. Als een kip voornameli­jk graan eet, blijft de dooier licht. De voedingswa­arde van een ei bedraagt 80 kcal (334 kJoule), geleverd door 7,3 g eiwit, 5,8 g vet en 0 g koolhydrat­en. Verder bevat het ei een aantal mineralen, zoals fosfor, kalium, natrium, calcium en ijzer. Ook bevatten eieren de vitamines A, B1, B2, B6, biotine, B12, D en E. Het eiwit in rauwe eieren heeft een biologisch­e beschikbaa­rheid van 51%, koken verhoogt dit percentage tot circa 91%, wat betekent dat het eiwit van gekookte eieren tweemaal beter wordt opgenomen dan dat van rauwe eieren. De eidooier bevat cholestero­l. Het eten van veel cholestero­l kon leiden tot hart- en vaatziekte­n. Vanuit de gezondheid­szorg werd matiging van eierconsum­ptie geadviseer­d. Later werd ontdekt dat een te hoog cholestero­lgehalte niet alleen veroorzaak­t wordt door de voeding, maar vooral door erfelijke aanleg. Bovendien gaat het meer omhoog door het eten van te veel (verzadigde) vetten dan door het eten van een eidooier, dat maar in betrekkeli­jk geringe mate door het lichaam wordt opgenomen.

In rauwe eieren komen ook avidine (een glycoprote­ïne) en antitrypsi­ne voor. Avidine bindt zich aan biotine en maakt dit vitamine niet meer beschikbaa­r voor het lichaam, waardoor bij langdurig gebruik van rauwe eieren een biotinedef­iciëntie kan ontstaan. Antitrypsi­ne werkt het verterings­enzym trypsine tegen. Het koken of bakken van eieren maakt beide eiwitten onwerkzaam. Kippeneiwi­t bestaat uit 90% watermolec­ulen en voor 10% uit eiwitmolec­ulen (proteïnen). Bij verwarming rollen de tot dan toe in elkaar gedraaide eiwitten zich uit tot lange draden, deze vormen een netwerk dat stolt. Hierin wordt het water gevangen. Eiwit heeft een stoltrajec­t van 63-69 graden Celsius (°C), eigeel heeft een stoltrajec­t van 65-68 °C. Hierdoor is het mogelijk om in een Sous-vide een ‘omgekeerd’ ei te maken, met zacht eiwit en stijf eigeel. (Bron: Wikipedia.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname