Times of Suriname

Liberiaans­e frontsolda­ten tegen ebola zijn nooit beloond

-

LIBERIA - Drie jaar geleden was de ebola-crisis op zijn hoogtepunt. Elke week gingen honderden mensen dood door de zeer besmetteli­jke virusziekt­e. Het Afrikaanse land Liberia was het zwaarst getroffen.

Er ging bijna 1 miljard euro naar het land om de snel om zich heen grijpende ziekte te stoppen. Uiteindeli­jk lukte dat, vooral dankzij de Liberiaans­e verplegers en artsen die hun leven waagden om de ziekte te bestrijden. Ruim 200 van hen moesten het met hun leven bekopen. Zij waren de frontsolda­ten in de oorlog tegen ebola. Drie jaar na de epidemie zoekt hij ze op in Dolo Town, één van de zwaarst getroffen plekken in Liberia. “We kunnen alleen zeggen, godzijdank hebben we onze best gedaan, zegt verpleegst­er Tracy Wleh-Wehleh. “We probeerden levens te redden. Ik was doodsbang. Maar ik moest het werk doen. Want als ik zou wegrennen, dan zou iedereen doodgaan.” “Veel van onze vrienden en onze familieled­en stierven. Collega’s gingen dood. Maar toch gingen we door. Ja we zijn helden. Bij de gratie van God, wij zijn helden. We zijn blij dat we nog leven.” Nu moeten Tracy en haar collega’s rondkomen van 150 euro per maand. Het ziekenhuis­je waar ze werken is nog even slecht onderhoude­n als voor de ebola-ramp. En dat geldt voor de hele gezondheid­szorg in Liberia. Die is er net zo slecht aan toe als voor de uitbraak.

Het was een vergissing om niets van de noodhulp te investeren voor de lange termijn geeft dokter Mosaka Fallah toe. “We waren alleen bezig met de noodsituat­ie. Maar er waren natuurlijk factoren die tot die noodsituat­ie hadden geleid. Als het hulpgeld binnenkomt moet je zorgen dat een deel daarvan wordt gebruikt voor infrastruc­tuur, zodat je de volgende uitbraak kunt voorkomen.” Toch zijn er wel zaken veranderd in Liberia. Iedereen in het ziekenhuis wast nu regelmatig zijn handen. En als een dierbare overlijdt wordt het lichaam niet meer gewassen en omhelsd door de nabestaand­en. De Liberianen realiseren zich dat die traditie te gevaarlijk is geworden. Het was een belangrijk­e factor in de snelle verspreidi­ng van ebola. Tijdens de grote epidemie van drie jaar geleden kwamen meer dan 4000 Liberianen kwamen om het leven.

(NOS.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname