Times of Suriname

Nobelprijs voor Vrede voor campagne tegen kernwapens

-

VS - De internatio­nale campagne tegen kernwapens (ICAN) heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. ICAN is een samenwerki­ngsverband van honderden ngo’s die streven naar de afbouw van het wereldwijd­e kernarsena­al. Het Nobelprijs­comité noemt haar werk belangrijk, nu de dreiging van het gebruik van kernwapens toeneemt.

Het comité prijst het in Genève gevestigde ICAN ‘voor haar inzet om aandacht te vestigen op de catastrofa­le humanitair­e gevolgen van het gebruik van kernwapens en voor haar pionierend­e streven om een verbod op zulke wapens te bewerkstel­ligen via verdragen’.

Met het toekennen van de Nobelprijs aan ICAN hoopt het comité de kernmachte­n aan te moedigen om hun nucleaire arsenaal af te bouwen. Een urgente zaak, stelt het comité, nu sommige landen hun wapenvoorr­aad uitbreiden. Geen van de landen met kernwapens steunt op dit moment het verbieden van kernwapenb­ezit. De keuze staat niet los van recente ontwikkeli­ngen, erkent het comité. ‘We leven in een tijd waarin het risico van kernwapeng­ebruik groter is dan sinds een lange tijd.’ Expliciet noemt ze de kernpoliti­ek van Noord-Korea, dat deze zomer ostentatie­f proeven uitvoerde met ballistisc­he raketten en daardoor op ramkoers ligt met ‘s werelds op één na grootste kernmacht, de Verenigde Staten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname