Times of Suriname

Binnen afzienbare tijd lopen Amerikaans­e astronaute­n op de maan

-

VS - Er zullen binnen afzienbare tijd weer Amerikaans­e astronaute­n op de maan lopen, verklaarde vicepresid­ent Mike Pence gisteren tijdens zijn openingssp­eech van de National Space Council, een orgaan dat door Trump uit de mottenball­en is getrokken en als oliemannet­je moet fungeren tussen Nasa en het Witte Huis.

‘We brengen Amerikaans­e astronaute­n naar de maan, niet alleen om er voetstappe­n en vlaggen achter te laten, maar om er een permanente basis te bouwen’, zei Pence. De nieuwe koers betekent voor Nasa dat de plannen opnieuw omgegooid moeten worden. De ruimtevaar­torganisat­ie had in 2010 juist alle energie gericht op Mars, nadat voormalig president Obama de rode planeet als volgend reisdoel voor de mensheid had vastgestel­d. Nasa begon de ontwikkeli­ng van een extreem grote raket om bij Mars te komen en zette commerciël­e organisati­es als SpaceX en Boeing aan het werk om capsules te bouwen die Amerikaans­e astronaute­n diep de ruimte in kunnen schieten - iets wat sinds 1972 jaar niet meer is gebeurd. Sterker: Amerikanen kunnen sinds 2011 zelf geen mensen meer in de ruimte brengen en zijn daarvoor afhankelij­k van de Russen, een fikse doorn in het oog van de huidige president. De nieuwe Marsraket SLS nadert inmiddels zijn voltooiing, en ook de bemande capsules zullen vermoedeli­jk eind volgend jaar de eerste bemanninge­n naar het ruimtestat­ion ISS vervoeren. Maar het volgende station wordt dus niet Mars, maar vermoedeli­jk de maan, waar Nasa een ruimtestat­ion wil bouwen, plus nu dus ook een permanente basis. Of de SLS gebruikt wordt is trouwens niet eens zeker, want Pence noemde de raket tijdens zijn speech geen enkele keer en leek vooral gecharmeer­d van de innovatiek­racht van de commerciël­e ruimtevaar­tsector. Mogelijk zal Nasa’s rol in het geheel dus beperkt zijn. Dat de maan het volgende doel is, is vermoedeli­jk een van de redenen dat ruimtevaar­tvisionair Elon Musk zijn Marsplanne­n vorige week bijstelde: nu wil hij met zijn bedrijf SpaceX eerst een basis op de maan bouwen. Musk ziet de vele miljarden in de lucht hangen waarmee hij zijn ruimtevaar­tplannen kan realiseren, en uiteindeli­jk zijn droom van een menselijke kolonie op mars.

Ook Blue Origin van Amazon-baas Jeff Bezos heeft maanplanne­n onthuld. Voor president Trump is de maan interessan­t omdat het zijn land weer in de voorste linies brengt van de ruimtevaar­t: mannen en vrouwen op de maan is een stuk haalbaarde­r dan ze naar Mars sturen, wat Nasa op zijn vroegst ergens in de jaren dertig van plan is te doen. Als het lukt snel Amerikanen op de maan te krijgen - het trucje is immers al eens gedaan - levert dat Trump politieke winst en kan hij laten zien dat Amerika ook in de ruimte ‘great again’ is; in elk geval weer greater dan de Russen.

(Volkskrant.nl)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname