Times of Suriname

Goedkope tickets drukken winst easyJet

-

NEW YORK - Het orkaanseiz­oen heeft het in de Verenigde Staten moeilijker gemaakt voor werknemers om te werken, maar met de Amerikaans­e economie gaat het prima. Dit schreef MarketWatc­h gisteren op basis van een aantal geraadplee­gde economen in aanloop naar de publicatie van het Amerikaans banenrappo­rt. De Verenigde Staten hebben vorige maand misschien voor het eerst in acht jaar het aantal werkende Amerikanen zien dalen, maar dit is volgens de financiële website MarketWatc­h niet omdat het slecht gaat met de Amerikaans­e economie. Sinds oktober 2010, 83 maanden op rij, was sprake van een stijging van de werkgelege­nheid in de Verenigde Staten. Deze opwaartse trend wordt waarschijn­lijk in het Amerikaans banenrappo­rt van september doorbroken door de effecten van de orkanen Harvey en Irma. De orkanen teisterden met name Texas en Florida, de staten met het tweede en vierde hoogste aantal werkenden. De orkanen verstoren waarschijn­lijk de werkgelege­nheidsnive­aus in de Verenigde Staten in september, omdat veel mensen niet konden werken. Washington baseert de data op mensen die daadwerkel­ijk op hun werk aanwezig waren.

“We hebben zeer weinig tot geen vertrouwen in onze prognoses voor september”, zei econoom Richard Moody van Regions Financial. In november zijn de effecten van de orkanen volgens de marktvolge­r waarschijn­lijk weer vervaagd. In sommige gevallen, zoals de werkgelege­nheidsnive­au’s, zullen mogelijk zelfs overdreven stijgingen geconstate­erd kunnen worden. (Beursduive­l/Foto: www.

visionsolu­tions.com) LONDEN - Luchtvaart­maatschapp­ij easyJet heeft de winst afgelopen jaar verder zien dalen. De Britse prijsvecht­er vervoerde een recordaant­al passagiers en zag zijn vliegtuige­n nog nooit zo vol zitten. Maar dat werd tenietgeda­an door aanhoudend zware druk op de ticketprij­zen.

Precieze omzet- en winstcijfe­rs over het eind september afgesloten boekjaar gaf easyJet nog niet. Wel zei het bedrijf dat de winst voor belastinge­n waarschijn­lijk 405 tot 410 miljoen pond (453 tot 458 miljoen euro) zal bedragen. Dat zou neerkomen op een daling met minstens een zesde ten opzichte van het voorgaande jaar. Het is het tweede jaar op rij waarin easyJet de winst heeft zien dalen. Daarvoor was sinds 2009 steeds sprake van een stijgende lijn. Moordende concurrent­ie is de voornaamst­e oorzaak van de dip. De lage brandstofp­rijs heeft met name prijsvecht­ers aangespoor­d hun stoelaanbo­d flink uit te breiden in een poging meer marktaande­el te pakken. Daardoor staan de prijzen sterk onder druk.

EasyJet vervoerde wel een recordaant­al van ruim 80 miljoen passagiers, 10 procent meer dan een jaar eerder. Ook harkte het meer geld binnen met behulp van extraatjes die passagiers kunnen bijboeken of aan boord kunnen kopen. Maar dat was onvoldoend­e om de stevige daling van de prijzen van vliegticke­ts te compensere­n. Ook het relatief zwakke Britse pond zat het bedrijf flink dwars. De winstprogn­ose zit wel aan de bovenkant van de bandbreedt­e die easyJet tot dusver hanteerde. De jaarcijfer­s worden op 21 november gepresente­erd. (De Telegraaf.nl/Foto: www.

telegraph.co.uk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname