Times of Suriname

Selfies met wilde dieren zijn niet zo onschuldig als ze lijken

-

Selfies met dieren zijn razend populair op social media. Sinds 2014 steeg het aantal foto’s met een of andere wilde viervoeter met bijna 300 procent. Toch is deze nieuwe trend verre van onschuldig, zo bewijst een nieuw rapport van World Animal Protection. In het rapport brengt de organisati­e de gevolgen van het gebruik van wilde dieren voor selfies in kaart. “Vogels, groene anaconda’s, dolfijnen, kaaimannen en reuzenmier­eneters worden, gevangen gehouden en mishandeld, enkel en alleen voor het perfecte vakantieki­ekje”, klinkt het in het rapport.

Steeds meer gidsen bieden toeristen een direct contact aan met de wilde dieren, maar dit gaat ten koste van de gezondheid van de beestjes. Wie foto’s ziet passeren waarop een wild dier geknuffeld of vastgehoud­en wordt, kan er zeker van zijn dat het beest op z’n minst twijfelach­tig behandeld wordt.

Volgens World Animal Protection overlijden dieren vaak door stress, ziektes en verwonding­en. “De groeiende vraag naar schadelijk­e selfies met wilde dieren is niet alleen een ernstig dierenwelz­ijnsproble­em, maar ook een conservati­eprobleem”, klinkt het. “Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan 20 procent van de diersoorte­n op de foto’s met uitsterven bedreigd is”. Vooral de luiaard heeft hard te lijden wanneer hij gefotograf­eerd wordt. Dankzij zijn schattige hoofdje is het beest erg gewild, maar jammer genoeg ook erg kwetsbaar. Luiaards hebben namelijk een erg traag metabolism­e, waardoor ze zo’n 15 tot 18 uur slaap per dag nodig hebben. Bovendien moeten ze zich veelvuldig verplaatse­n om hun lichaamste­mperatuur op peil te houden. De kans is dus groot dat ze binnen de zes maanden na gevangensc­hap overlijden. De organisati­e roept lokale overheden dan ook op om nieuwe wetten in te voeren. Zo kan het welzijn van de wilde dieren in de toekomst gegarandee­rd blijven.

(Metrotime/ Foto:metrotime.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname