Times of Suriname

Nieuw Nederlands kabinet in de maak

-

DEN HAAG - De VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie hebben in Nederland na ruim 4 maanden onderhande­len een regeerakko­ord bereikt. Mark Rutte wordt voor de derde opeenvolge­nde keer premier van Nederland. Met de presentati­e van het regeerakko­ord is er nog geen nieuwe regering. De vorming van het derde kabinet van premier Mark Rutte begint morgen pas echt.

Rutte mag dan als formateur gaan proberen een kabinet te vormen, dat gaat bestaan uit zestien ministers en acht staatssecr­etarissen. Vrijdag heeft hij een eerste gesprek over de ‘poppetjes’ met de fractielei­ders van de nieuwe coalitiepa­rtijen. Naar verwachtin­g worden de leden van het nieuwe kabinet pas eind oktober beëdigd. Gisteren is het regeerbele­id gepresente­erd, waarin ondermeer wordt gesteld dat de ontwikkeli­ngssamenwe­rking op de schop gaat. De focus komt te liggen op het bestrijden van de oorzaken van vier thema’s: armoede, migratie, terreur en klimaatver­andering. De komende jaren gaat er wel ruim 1,7 miljard extra naar dit ministerie. Volgens een becijferin­g van het Centraal Planbureau is het regeerakko­ord van Rutte III goed voor de economie. Die neemt met gemiddeld 2 procent per jaar toe. Zonder het beleid van het nieuwe kabinet zou dat 1,8 procent zijn.

Niet eenieder is blij met het akkoord. PVV-leider Geert Wilders noemt de plannen van de nieuwe coalitie een ‘verschrikk­elijk gedrocht van een regeerakko­ord’. Volgens Wilders zijn terreur en islamiseri­ng de grootste bedreiging­en van Nederland en Europa en ‘komt het woord islam niet één keer in het hele regeerakko­ord voor’. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname