Times of Suriname

Internatio­nale Coming-Out Dag

-

Op Coming-Out dag (Engels: Coming Out Day), die jaarlijks op 11 oktober plaatsvind­t, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgende­r (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Coming-Out dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten. Lgbt is een van oorsprong Engelse afkorting die staat voor lesbian, gay, bisexual, transgende­r.

Lesbian betekent lesbische vrouw (homoseksue­le vrouw), gay betekent homoseksue­le man (of vrouw), bisexual betekent biseksueel persoon en transgende­r betekent transgende­rpersoon. In het Nederlands wordt naast lgbt ook de vertaling lhbt gebruikt, waarin de g van gay vervangen is door de h van homoseksue­el. Terwijl de afkorting in het Engels gewoonlijk in hoofdlette­rs wordt geschreven , zijn zowel lgbt als ‘lhbt’ inmiddels in de Nederlands­e ‘Van Dale’ opgenomen met kleine letters. Ook hoofdlette­rs worden echter in veel publicatie­s gebruikt. De Coming-Out dag gaat terug op de Second National March on Washington for Lesbian and Gay Rights. Daarin liepen ongeveer 500.000 mensen mee om te demonstrer­en tegen een uitspraak van het federale hooggerech­tshof, waarin de rechtmatig­heid van een verbod op sodomie (homoseksue­le handelinge­n) erkend werd. Naar aanleiding hiervan kwamen de psycholoog Rob Eichberg, oprichter van de zelfhulpgr­oep The Experience, en Jean O’Leary, directeur van de National Gay Rights Advocates (NGRA), op het idee om een nationale actiedag te organisere­n om het uit de kast komen te vieren. Als datum werd 11 oktober gekozen, waarop een jaar eerder de eerdergeno­emde mars plaatsvond.

Het kantoor van de NGRA in West Hollywood werd het hoofdkwart­ier van de National Coming Out Day en werd in 18 staten van de VS de eerste Coming Out Day gevierd. Dit kreeg veel media-aandacht en de kunstenaar Keith Haring maakte een tekening die sindsdien als logo van dit evenement fungeert. In 1989 werd het hoofdkanto­or van de National Coming Out Day verplaatst naar Santa Fe in New Mexico en in 1990 werd het evenement in alle 50 staten van de VS, alsmede in zeven andere landen gehouden. Buiten de Verenigde Staten wordt Coming Out Day tegenwoord­ig ook gevierd in onder andere Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Groot-Brittannië, Kroatië, Duitsland, Zwitserlan­d, Polen en Nederland.

(Bron: Wikipedia.org)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname