Times of Suriname

Fracties VVD, CDA, D66 en CU stemmen in met regeerakko­ord

-

DEN HAAG - De Tweede Kamerfract­ies van de VVD, CDA, D66 en ChristenUn­ie hebben maandag ingestemd met het regeerakko­ord. Dat maakten partijleid­ers Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU) bekend na intensief beraad met hun Kamerleden. Rutte zei na een urenlang overleg met zijn fractie dat de Kamerleden “met grote overtuigin­g” hebben ingestemd met het akkoord. Hij noemde het een “evenwichti­g akkoord”, waar hij veel punten uit het VVDverkiez­ingsprogra­mma in terugziet.

De CDA-fractie is volgens Buma “enthousias­t” over het bereikte resultaat. Pechtold: “De hoofdlijne­n van dit akkoord worden door de fractie volledig gesteund.” Segers: “Wij tekenen hiervoor, wij willen dit avontuur aangaan.” Hij sprak over een overleg waar alles is afgewogen. Zowel de goede punten, als de compromiss­en. De onderhande­laars bereikten maandagoch­tend overeenste­mming over een conceptakk­oord, waarna het document aan de fracties werd voorgelegd. De Kamerleden kregen de tijd om het akkoord door te lezen, vragen te stellen en op- en aanmerking­en te plaatsen.

De onderhande­laars komen dinsdagoch­tend bij elkaar voor een terugkoppe­ling van de fractie-overleggen. Buma heeft nog een “aantal kleine punten” die hij zal inbrengen, maar die zullen geen problemen opleveren, denkt hij. Dat is ook de verwachtin­g van Pechtold: “Er zijn hooguit wat kleine dingetjes, maar dat is niet iets waar we morgen niet uit kunnen komen.” De verwachtin­g is dat het regeerakko­ord dinsdag rond het middaguur gepresente­erd wordt.

De partijen sleutelden sinds 28 juni aan een akkoord voor het kabinet-Rutte III. Nu, bijna zeven maanden na de verkiezing­en, is er zicht op de vorming van een nieuw kabinet

De coalitie van conservati­eve, christelij­ke en liberale partijen is geen logisch gevolg van de uitslag van de verkiezing­en, maar bleek wel de laatste mogelijkhe­id om tot een meerderhei­dscombinat­ie te komen.

Onderhande­lingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks strandden tot twee maal toe en door blokkades van meerdere partijen bleef alleen een coalitie met de ChristenUn­ie over, die kan steunen op een meerderhei­d in de Eerste en Tweede Kamer.

Met name D66 zat aanvankeli­jk niet te wachten op onderhande­lingen met de ChristenUn­ie. Een coalitie met de partij van Gert-Jan Segers leunt op een minimale meerderhei­d in het parlement. En omdat de partijen op thema’s als medische ethiek, drugsbelei­d en homoseksua­liteit ver uit elkaar liggen, zou die meerderhei­d van 76 zetels in de Tweede Kamer en 38 zetels in de Senaat zeer fragiel zijn. Dat de Tweede Kamerfract­ies hebben ingestemd met het akkoord is nog geen garantie dat de Eerste Kamerleden zich aan de afspraken zullen houden.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname