Times of Suriname

Gemeentera­ad Amsterdam staat stil bij overlijden Van der Laan

-

AMSTERDAM - Gemeentera­adsleden van Amsterdam herdachten maandagavo­nd Eberhard van der Laan tijdens een speciale raadsverga­dering.

De burgemeest­er van Amsterdam overleed afgelopen donderdag op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Locoburgem­eester Kajsa Ollongren en plaatsverv­angend voorzitter van de gemeentera­ad Emre Ünver spraken een speech uit. De raad hield staande een minuut stilte in acht na het voordragen van een gedicht door stadsdicht­er Frank Starik.

Ollongren benadrukte in haar speech dat ze vooral ‘de mens Eberhard van der Laan’ zullen missen. “Hij kon zo goed benoemen wat er speelde, hij doorzag politieke spelletjes meteen. Hij genoot van de gemeentera­ad, maar maakte zich vooral klein.”

Ollongren vertelt dat ze het met Van der Laan heeft gehad over de keuze voor de bewoording ‘lieve stad’, waar hij het vaak over had. “Hij was er ten diepste van overtuigd dat Amsterdamm­ers zouden opstaan als er onraad in de stad zou geschieden.” Ze wees naar de lege stoel waar de burgemeest­er altijd zat. “Daar zat hij diep na te denken, met zijn bril op zijn neus. Maar als ik eerlijk ben - soms zat hij ook een sudoku uit het Parool op te lossen,” grapte ze even.

Er waren op verschille­nde plekken in het stadhuis schermen geplaatst voor publiek.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname