Times of Suriname

Myanmar vreest voor onrust na aflopen wapenstils­tand Rohingya

-

MYANMAR - De Myanmarese autoriteit­en hebben de beveiligin­g opgevoerd in Sittwe, de hoofdstad van de onrustige deelstaat Rakhine. Ze vrezen voor aanvallen na het aflopen van een door Rohingya-opstandeli­ngen afgekondig­de wapenstils­tand. “We hadden informatie dat de ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army) zou kunnen aanvallen, maar daar hebben we nog geen meldingen over gehad”, zei een woordvoerd­er van de lokale overheid. De ARSA kondigde op 10 september eenzijdig een wapenstils­tand van een maand af om hulpverlen­ing mogelijk te maken.

De lichtbewap­ende opstandeli­ngen vielen eind augustus veiligheid­stroepen aan. Die sloegen daarop hard terug, met een massale uitstroom van vluchtelin­gen tot gevolg. Gevluchte Rohingya claimen onder meer dat militairen dorpen in brand hebben gestoken. Eind september waarschuwd­e VN-topman António Guterres dat de vluchtelin­gencrisis in het land verder kon escaleren. Hij noemde de ontwikkeli­ngen tijdens een zitting van de VN-Veiligheid­sraad een “humanitair­e nachtmerri­e’’.

Sinds de aanvallen zijn 520.000 Rohingya-moslims naar Bangladesh gevlucht. Op maandag 9 oktober zouden zelfs elfduizend Rohingya’s de grens over hebben gestoken richting het land.

‘’We hebben ijzingwekk­ende verhalen gehoord van vluchtelin­gen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen’’, zei Guterres. Zij spraken onder meer over “excessief geweld, het gebruik van landmijnen tegen burgers en seksueel geweld’’.

De overheid van Myanmar ontkent dat er een etnische zuivering plaatsvind­t, zoals veel critici beweren. Er zijn sinds de aanvallen in augustus zo’n vijfhonder­d mensen omgekomen, volgens de overheid. (NU/Foto:nu.nl)

 ??  ?? Rohingya vluchten naar Bangladesh.
Rohingya vluchten naar Bangladesh.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname