Times of Suriname

Onderzoek naar betrokkenh­eid Madsen bij moorden

-

ZWEDEN - Zweden en Denemarken gaan samen onderzoeke­n of Peter Madsen, hoofdverda­chte van de moord op de Zweedse journalist­e Kim Wall, mogelijk betrokken is geweest bij een aantal onopgelost­e moorden in Zuid-Zweden.

Met behulp van DNAdataban­ken in beide landen wordt in november nader onderzoek gedaan naar ongeveer 120 onopgelost­e moorden, melden Zweedse media. Onder die 120 onopgelost­e zaken in het zuiden van Zweden zitten ook slachtoffe­rs, waarbij net als bij Kim Wall de ledematen zijn afgehakt. De databestan­den van de Scandinavi­sche landen worden volgende maand gekoppeld. Op die manier wordt het DNA van Madsen vergeleken met het materiaal dat bij de moordzaken is gevonden. Eerder werd bij een huiszoekin­g op een computer die door de Deen werd gebruikt beelden ontdekt van vrouwen die gemarteld en gewurgd werden. Vervolgens werden de vrouwen onthoofd. De politie gaat ervanuit dat de beelden authentiek zijn. Madsen stelt dat iedereen de computer kon gebruiken en dat de harddisk, waar de beelden op stonden, niet van hem is.

Vrijdag heeft de Deense politie het hoofd en de benen van de Zweedse journalist­e gevonden. De romp van Wall spoelde in augustus aan op een oever van het Deense eiland Amager. Zonder hoofd, armen en benen.

Kim Wall verdween twee maanden geleden, nadat ze op reportage was op de zelfgebouw­de onderzeeër van uitvinder Madsen. Het Deense Openbaar Ministerie denkt dat de uitvinder betrokken is bij de dood van Wall. Ze zien hem als hoofdverda­chte en denken dat de journalist om het leven is gekomen aan boord van zijn onderzeeër. Madsen wordt verdacht van moord en lijkschenn­is.

Wall zou aan boord van het vaartuig in stukken zijn gesneden en overboord zijn gezet. Op de romp zijn een vijftienta­l steekwonde­n aangetroff­en. Uit DNA-onderzoek is daarnaast gebleken dat Madsen flink fysiek contact heeft gehad met Wall.

De uitvinder stelde in eerste verklaring­en dat hij Wall na haar bezoek aan de onderzeeer heeft afgezet. Later kwam hij daarop terug en verklaarde hij dat de journalist aan boord was verongeluk­t toen een luik op haar hoofd viel. Madsen houdt vol haar vervolgens een zeemansgra­f te hebben gegeven. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname