Times of Suriname

Duitse vliegtuige­n hervatten strijd tegen IS

-

DUITSLAND - De Tornadover­kenningsvl­iegtuigen van de Duitse luchtmacht hebben de verkenning­svluchten boven gebied van Islamitisc­he Staat (IS) in Syrië en Irak hervat. De eerste toestellen stijgen vandaag op vanaf de basis al-Asrak in Jordanië. Dat bevestigde de commandant van de eenheid. Zijn leger opereerde eerder vanuit Incirlik, maar werd daar weggehaald omdat de Turkse autoriteit­en bleven weigeren Duitse parlementa­riërs toe te laten voor een bezoek aan de in Incirlik gelegerde militairen. Zo’n 250 militairen werden overgeplaa­tst. De komende tijd zullen zij echter vanuit Jordanië de luchtaanva­llen van de westerse alliantie ondersteun­en met nog maar vier Tornado’s in plaats van zes. De verkenning­svliegtuig­en gaan foto’s maken met hoge resolutie van mogelijke IS-doelen.

De VS gesteunde strijders in Noord-Syrië daarentege­n treffen voorbereid­ingen voor een slotoffens­ief in Raqqa. De stad was jarenlang de belangrijk­ste stad die onder beheer van IS lag. De operatie is gericht op het innemen van buurten die nog in handen zijn van Islamitisc­he Staat, zei een woordvoerd­er van de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF).

Mustafa Bali van de SDF zei dat de slag naar verwachtin­g tussen de zeven en tien dagen duurt. De extremiste­n hebben nog steeds honderden strijders in de stad die ooit hun feitelijke hoofdstad was. ,,De Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten versterken posities in de aanloop naar de laatste aanval op Raqqa’’, zegt Bali van de SDF vandaag. Het verlies van Raqqa zou een nieuwe klap zijn voor IS, dat eerder ook al de grote Iraakse stad Mosul verloor. De alliantie van Koerdische en Arabische strijdkrac­hten is gisteren met de herovering van het laatste deel van de Syrische stad Raqqa begonnen. Meer dan 80 procent van de stad is al in handen van de alliantie die in haar strijd door de VS wordt gesteund. De herovering van Raqqa zou betekenen dat IS nergens meer een belangrijk bolwerk heeft. Turkse militaire voertuigen vielen die dag juist de Syrische provincie Idlib binnen. Ze werden geëscortee­rd door strijders van de jihadistis­che Tahrir al-Sham.

In de buurt van Homs is het laatste verzet alvast gestreden. Ten oosten van deze stad controleer­de de terreurorg­anisatie nog een kleine enclave. Dat is nu voorbij, zei een legerwoord­voerder vrijdag. “De laatste groepjes terroriste­n zijn uitgeschak­eld en een gebied ter grootte van 1800 vierkante kilometer is nu bevrijd van IS’’, was de verklaring. (AD/Foto:ad.nl)

 ??  ??
 ??  ?? Een van de twee Duitse Tornado-verkenning­svliegtuig­en.
Een van de twee Duitse Tornado-verkenning­svliegtuig­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname