Times of Suriname

Staatsbezo­ek Portugal vooral in teken van export en duurzame energie

-

PORTUGAL - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen vandaag in Lissabon aan een driedaags staatsbezo­ek aan Portugal. Behalve Lissabon bezoeken zij de komende dagen Alverca, Sintra en Cascais. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking leidt gelijktijd­ig een economisch­e missie.

De koning en koningin worden door president Marcelo Rebelo de Sousa ontvangen bij het Jeronimusk­looster, net als in 1990 toenmalig koningin Beatrix en prins Claus. Dat was het eerste staatsbezo­ek ooit van een Nederlands staatshoof­d aan Portugal. Mario Soares was indertijd president. Beatrix’ moeder, koningin Juliana, legde nooit een staatsbezo­ek af aan de republiek Portugal, die tot 1974 een dictatuur was en tot 1910 een monarchie.

De eerste dag wordt verder gevuld met de gebruikeli­jke kransleggi­ng, een bezoek aan de voorzitter van het parlement, een tramrit door Lissabon en ‘s avonds het staatsbank­et. In de toespraken van de staatshoof­den zal ongetwijfe­ld gerefereer­d worden aan de gedeelde maritieme traditie en de vergelijkb­are positie in de Europese Unie: beide kleine landen aan zee, met westwaarts een trans-Atlantisch­e blik en naar het oosten een groot buurland in de rug. Twee landen ook die de Brexit betreuren.

Dag twee en drie staan in het teken van verbeterin­g van de samenwerki­ng op economisch gebied. Die is enigszins uit het lood, want Nederland is voor Portugal een veel belangrijk­er exportland dan andersom. Met name mode en textiel komen deze kant op, terwijl Portugal voor Nederland vooral een aantrekkel­ijk vakantiela­nd is. Er wordt gekeken naar uitwisseli­ng van kennis over duurzame energie, waarop Portugal als olie- en gasloze natie een voorsprong heeft. Nederland ziet ruimte voor verbeterin­g van de samenwerki­ng in de luchtvaart­sector.

Portugal heeft zwaar te lijden gehad van de financiële en economisch­e crisis, maar is inmiddels - mede met hulp van een noodkredie­t van 78 miljard euro - uit het dal geklommen. In gesprek met Portugese journalist­en zei Willem-Alexander voorafgaan­d aan het staatsbezo­ek onder de indruk te zijn hoe het land de ‘zwarte periode’ had doorstaan.

Behalve minister Ploumen is ook minister Bert Koenders (Buitenland­se Zaken) in Portugal. Voor beide PvdAbewind­slieden is het de laatste keer dat zij met het staatshoof­d op reis zijn, omdat naar verwachtin­g in de week van 23 oktober het nieuwe kabinet aantreedt. Daarvan maakt de PvdA geen deel uit.

Het is voor Willem-Alexander al het dertiende uitgaande staatsbezo­ek sinds zijn inhuldigin­g in 2013. In 1982 stelde de naar Amsterdam verhuisde Portugese auteur J. Rentes de Carvalho vast, in zijn even geestige als venijnige boek Waar die andere God woont, dat de Nederlande­r in het algemeen over een ‘buitenspor­ige reislust’ beschikt. Dat komt, schreef hij, door “de behoefte om, bij vergelijki­ng, te kunnen constatere­n dat zijn eigen land, als puntje bij paaltje komt, beter is, een fatsoenlij­ker regering heeft, een rechtvaard­iger wetgeving, een efficiënte­r ambtenaren­korps, en sociale voorzienin­gen waar een ieder trots op mag zijn”.

Of die analyse nog altijd klopt, kunnen de meegereisd­e journalist­en morgen bij de afsluiting van het staatsbezo­ek zelf aan Willem-Alexander vragen. In de kustplaats Cascais vindt het persgespre­k met de koning plaats en worden in Portugal woonachtig­e Nederlande­rs ontvangen. Daarna vliegen WillemAlex­ander en Máxima terug naar huis.

(De Volkskrant)

 ??  ?? Kim Jong-un, leider Noord-Korea.
Kim Jong-un, leider Noord-Korea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname