Times of Suriname

Portugal rechtsreek­s naar WK 2018

-

VOETBAL - Portugal heeft zich gisteravon­d door een overwinnin­g op Zwitserlan­d (2-0) geplaatst voor het WK in Rusland. De Zwitsers moeten zich ondanks een imponerend­e kwalificat­iereeks richten op de play-offs.

Voor Zwitserlan­d dreigde er vooraf een bizar scenario. De formatie van Vladimir Petkovic won de eerste negen kwalificat­ieduels, maar een nederlaag tegen Portugal zou een tweede plaats in Groep B betekenen. Portugal verloor namelijk alleen tegen de Zwitsers en veroverde verder de volle buit. Doordat de Portugezen een beter doelsaldo konden weerleggen, was een overwinnin­g voor hen genoeg voor de eerste plaats en het directe ticket naar Rusland. Portugal had in de eerste helft ontzettend veel moeite om kansen te creëren. In de 32ste minuut loste de formatie van bondscoach Fernando Santos pas het eerste schot op doel, maar keeper Yann Sommer trad adequaat op bij de knal van Bernardo Silva. Toch waren het de Portugezen die vlak voor rust op voorsprong kwamen, al was daar wel wat hulp van de Zwitsers voor nodig. Onder druk van João Mário liep Johan Djourou de bal namelijk in zijn eigen doel. Waar de Zwitsers in de eerste helft - ondanks de achterstan­d - wel grip op de wedstrijd hadden, was dit na de pauze wel anders. Ronaldo loste iets eerder al een waarschuwi­ngsschot, waarna André Silva de voorsprong verdubbeld­e. Na een assist van Bernardo Silva hoefde de spits de bal alleen nog maar binnen te tikken, hij faalde niet: 2-0. Zwitserlan­d had nu twee doelpunten nodig om het directe ticket naar Rusland te veroveren. Na de tweede treffer ebde het geloof bij de Zwitsers weg en bracht Portugal een extra controleur op het middenveld in de vorm van André Gomes. Het WK zou in de slotfase niet meer in gevaar komen voor de winnaar van het EK van 2016.