Times of Suriname

Ikea naar Zuid-Amerika en verder Azië in

-

DELFT - Ikea heeft plannen om binnen nu en vijf jaar de Zuid-Amerikaans­e markt te betreden. Ook wil de woonwinkel­gigant verder uitbreiden in Zuidoost-Azië.

Dat heeft topman Torbjörn Lööf van Inter Ikea Holding aangekondi­gd.

Ikea heeft al meer dan vierhonder­d filialen in 49 landen, verspreid over Europa, Noord- en Midden-Amerika, het Midden-Oosten, Azië en Australië. Nu kijkt Ikea volgens Lööf onder meer naar mogelijkhe­den in Chili, Colombia, Mexico en Peru. De definitiev­e besluiten moeten nog genomen worden, maar omdat het om een geheel nieuw continent gaat, zal het hoe dan ook meerdere winkels betreffen. “ZuidAmerik­a zal op lange termijn een belangrijk­e groeimarkt worden’’, aldus de baas van de houdsterma­atschappij achter Ikea.

In Zuidoost-Azië is het concern van plan om Vietnam en de Filippijne­n aan zijn landenlijs­tje toe te voegen. Ikea is er al te vinden in onder meer Maleisië en Thailand. Ikea werkt met een gebroken boekjaar dat loopt tot eind augustus. Inclusief franchisev­estigingen slaagde Ikea erin de consumente­nomzet vorig jaar met zo’n 5 procent op te voeren tot 38,3 miljard euro. Daarmee was de groei van de opbrengste­n iets bescheiden­er dan in eerdere jaren.

Lööf denkt echter dat het bedrijf komende jaren weer een groeiversn­elling kan laten zien, met plussen van 8 tot 9 procent. Afgelopen jaar werden er veertien nieuwe winkels geopend.

Het is de bedoeling dat er in het lopende jaar 22 vestiginge­n bijkomen. Ikea streeft ernaar om in de toekomst uiteindeli­jk telkens zo’n 25 filialen per jaar te openen.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname