Times of Suriname

Landelijk krijgen 599 lbo-leerlingen tweede kans

-

PARAMARIBO – Landelijk worden er 599 leerlingen van de technische en dienstverl­enende richting in de gelegenhei­d gesteld om het lbo-examen opnieuw af te leggen in de algemeen vormende vakken (av-vakken). Dit zegt Marina Jap a Joe, hoofd van het Bureau Lager Beroeps Onderwijs (BLBO).

De leerlingen zijn verplicht deel te nemen aan de bijscholin­gslessen die ten behoeve van het examen worden verzorgd. De examens worden in de periode van 23 tot en met 31 oktober afgelegd. Er is daarna een week nodig om het werk te corrigeren, waarna de leerlingen hun uitslag zullen ontvangen. Jap a Joe geeft verder aan dat indien deze leerlingen geen plek vinden, ze gewoon zullen moeten wachten om zich in te schrijven in het volgende schooljaar. Ze geeft aan dat het belangrijk is dat deze leerlingen dan in het bezit zijn van een lbo-diploma en dat ze daarmee kunnen gaan werken. De leerlingen die het toch niet halen, zullen dan het 4de leerjaar opnieuw moeten doen. “De av-vakken zijn ondersteun­ende vakken; indien een leerling goed gewerkt heeft voor deze vakken maar slecht met de praktijkva­kken, betekent het dat zo een leerling niet in aanmerking kan komen om het examen opnieuw af te leggen, omdat die de richtingsn­ormen voor de competenti­evakken niet bezit. Die leerling beheerst het vak nog niet”, aldus Jap a Joe.

Tot de av-vakken behoren Nederlands, Engels, Spaans, SWO, Natuurkund­e, Wiskunde, Mechanica, Boekhouden en Bedrijfsre­ken.

WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname